Blandrashund eller oregistrerad hund
Det är alltid motiverat att id-märka och registrera också en blandrashund. En blandrashund kan registreras i Finska Kennelklubbens id-märknings- och ägarregister, alltså i det så kallade FIX-registret.
Det är alltid motiverat att id-märka och registrera också en blandrashund. En blandrashund kan registreras i Finska Kennelklubbens id-märknings- och ägarregister, alltså i det så kallade FIX-registret.
Hundregistret som förs av Finska Kennelklubben är det mest omfattande hundregistret i vårt land, då tre av fyra av de 700 000 hundar som enligt Statistikcentralens uppskattning finns i Finland är registrerade i Kennelklubben. Inte sällan söks ägaren till en upphittad hund först i Kennelklubbens register, varvid hunden i bästa fall återförenas med sin ägare genast när den har upphittats.
När hunden har id-märkts och registrerats i Finska Kennelklubben är det möjligt att också med en blandrashund delta i officiella prov och tävlingar i vissa hundsporter, inom ramen för reglerna för respektive hundsport.
Kennelklubben har ca 500 utbildade id-märkare över hela landet. Dessutom kan en hund id-märkas av veterinären. När en blandras- eller oregistrerad hund id-märks, ska ett intyg om id-märkning skrivas om hunden. Id-märkaren eller veterinären som id-märkt hunden undertecknar ett fritt formulerat intyg, ur vilket ska framgå åtminstone följande:
Hunden registreras i Kennelklubbens id-märkningsregister genom att ägaren ansöker om ett ägarintyg för hunden, antingen elektroniskt via Omakoira-tjänsten eller genom att skicka ägaranmälan som e-postbilaga eller per post. En hund i Kennelklubbens id-märknings- och ägarregister erhåller ett så kallat FIX-registernummer. Ett registernummer som inleds med bokstäverna FI-, EJ- (ej för avel) eller ER- berättar att hunden är en rashund som förts in i Kennelklubbens stamboksregister.
När id-märkningen har sparats till hunden erhåller ägaren ett ägarintyg i form av en e-postbilaga.
Hundägaren kan på Kennelklubbens webbplats skriva ut en blankett för ansökan om ägarintyg. Blanketten fylls i skickas antingen som bilaga till ett e-postmeddelande eller per post.
Id-märkaren eller veterinärer antecknar uppgift om hundens id-märkning på ansökningsblanketten, om hunden inte har id-märkning från förut. Till ansökan kan även bifogas ett ifyllt intyg om id-märkning.
Om hunden har id-märkts tidigare och den redan har ett intyg om id-märkning som utfärdats av en veterinär eller en id-märkare, bifogar ägaren en kopia av detta intyg till ansökan. Också en kopia av hundens EU-pass är godtagbart så länge hundens basuppgifter, id-nummer, datum för id-märkning samt namn och nummer för veterinär eller id-märkare som har märkt hunden framgår ur passen.