Nu är sommaren här på riktigt och hundägare får äntligen njuta av värmen. Det lönar sig emellertid att komma ihåg att en varm sommar även medför risker. Med goda förberedelser kan man undvika händelser som i värsta fall kan vara mycket otrevliga. Här har vi sammanställt några tips för hur du undviker de vanligaste sommarrelaterade problemen och vad du ska göra om din hund ändå drabbas av dem.

– Värmeslag är en verklig risk på sommaren. Särskilt känsliga för höga temperaturer är bl.a. kortnosade hundar, valpar och gamla hundar, understryker Finska Kennelklubbens veterinär, veterinärmedicine licentiat Liisa Lilja-Maula

Om hunden ändå drabbas av värmen ska du som första hjälp flytta den direkt till ett svalare ställe. Använd våta handdukar och svalt, men inte iskallt, vatten för att svalka hunden ner. Se också till att hunden får vatten. Efter första hjälpen är det bra att ta djuret till veterinären för granskning.

Kom också ihåg att hunden aldrig ska lämnas in i en varm bil, då även detta utgör en risk för värmeslag. Temperaturen inne i bilen stiger farligt högt när vädret är varmt, också i skuggan. Att skruva ner fönstren eller att parkera i skuggan hindrar inte bilen från att bli varm inuti. Att lämna hunden i en varm bil är ett djurskyddsbrott. 

Försiktighet också vid simturer

Flera hundar tycker att det bästa med sommaren är att få bada. Tänk ändå på att i synnerhet raser med tät päls, som inte hinner torka ordentligt mellan simturerna, kan drabbas av fukteksem (hot spot), en hudinflammation hos hund. Håll alltså ett öga på din kompis hud och försök torka hunden så bra som möjligt mellan simturerna. Låt hunden inte heller bada i vatten där det finns blågröna alger. Kontakta din veterinär om du misstänker att din hund har blivit förgiftad av blågröna alger.

Fästingar och ormar utgör en risk

Fästingsäsongen är överraskande lång och att skydda sig från fästingar är viktigt såväl för husdjur som för övriga familjemedlemmar. Det finns flera olika preparat för bekämpning av fästingar. Viktig information om vilket preparat som är lämpligt för ditt djur och hur preparatet ska användas får du av din veterinär eller på apoteket. Vistas ni på områden där fästingar förekommer ofta är det skäl att varje kväll gå igenom hunden för fästingar. På så vis kan du minska risken av sjukdomar som sprids via fästingar och drabbar både djur och människor.

– Ett huggormsbett kan vara livsfarligt för hunden. Därför ska man vara extra försiktig på områden där man vet att huggormar trivs. Om huggormen ändå lyckas bita hunden, är det viktigt att hindra giftet från att sprida sig genom att hålla hunden eller stället där ormen har huggit stilla, påminner Lilja-Maula.

En hund som blivit biten av en huggorm ska bäras till bilen, om det bara är möjligt, och föras omedelbart till veterinären.

För mera information
Liisa Lilja-Maula
Finska Kennelklubbens veterinär, veterinärmedicine licentiat
09 8873 0224
liisa.lilja-maula@kennelliitto.fi

Artikeln har publicerats första gången 5/2018. Nu publicerar vi den på nytt då ämnet igen är aktuellt.