Den av Kennelklubben sammankallade djurskyddsarbetsgruppen har mötts denna vecka. Under mötet studerades framtidsplaner, likaså dryftades det pågående arbetet med en reform av djurskyddslagen och möjligheterna att påverka lagens innehåll. 

Avsikten med djurskyddsarbetsgruppen är att diskutera reformen av djurskyddslagen och andra djurskyddsfrågor som har med hundars och katters välbefinnande att göra. Gruppen anordnar också kampanjer för djurskydd. Gruppen har sammanträtt sedan år 2012. 

Syftet med reformen av djurskyddslagen är att få vissa föråldrade bestämmelser i hittills gällande lag ändrade så att de motsvarar kraven i vår nuvarande grundlag, samt att göra djurskyddslagstiftningen tydligare.  

Medborgarna har under hela reformarbetets gång möjlighet att till lagberedningen inkomma med sina synpunkter på reformerna, via en elektronisk responsblankett som finns på ministeriets webbplats. På webbplatsen visar ministeriet också resultaten av en till intressentgrupper riktad enkät samt protokollen från den lagberedande arbetsgruppens möten.

Det är meningen att en proposition till ny djurskyddslag ska vara klar i år.

Viktigt att tillgodose djurens behov av beteende

Enligt den arbetsgrupp som bereder lagreformen ska den bärande tanken i den nya djurskyddslagen vara främjande av djurens välmåga och möjlighet för dem att fylla behovet av artspecifikt beteende. De olika djurarternas beteendebehov presenteras på en webbplats som hålls av Djurens välfärdscentral (EHK) på en ny sida http://elaintieto.fi/master-swedish.aspx.  Där finns bl.a. information om hur man definierar och undersöker att djur mår bra, om djuren i samhället samt om olika djurarter (katter, hundar, svin, nöt, höns). 

Välfärdscentralen EHK är ett fristående expertnätverk vars syfte är att trygga och förbättra djurens välfärd. EHK sprider forskningsresultat om välfärden bland djur och främjar samarbetet mellan forskningen och myndigheternas övervakning.

Närmare information

Reformen av djurskyddslagen beskrivs på jord- och skogsbruksministeriet sidor, allmän information och bl.a. resultaten från enkäten bland intressentgrupperna (bara på finska)

Uppgifter om lagberedningsgruppen samt dokumenten

Uppgifter om ledningsgruppen samt dokument

Djurskyddsarbetsgruppens sammansättning år 2014:

Djurskyddsombudsmannen
Djurskyddsförbundet Animalia ry
Djurens välfärdscentral EHK
Helsingfors djurskyddsförening
SEY Finlands Djurskyddsföreningars förbund rf
Suomen Eläinlääkäriliitto (veterinärförbund)
Finska Kennelklubben
Suomen Kissaliitto