Den jaktlagsenliga skyldigheten att hålla hundar kopplade går ut i hela landet tisdagen den 20 augusti. Skyldigheten att hålla hundar kopplade gäller varje år från början av mars till den 19 augusti. Under denna tid ska hundar hållas kopplade.

 

Även om skyldigheten att hålla hundar kopplade gått ut får en hund inte vara lös utan markägarens och jakträttshavarens tillstånd. Kom ihåg att hunden alltid ska vara under uppsikt av sin ägare eller innehavare när den är lös! Att hålla hunden okopplad i tätorter är tillåtet endast i hundrastgårdar, på träningsplatser för hundar och på slutna gårdar. Detta gäller året runt. I naturskyddsområden ska hundar alltid hållas kopplade.

Ordningslagen föreskriver att man ska se till att en okopplad hund inte kommer ut på motionsslingor eller andra motsvarande löparbanor. En hund får inte heller tas med till allmänna badstränder, till områden som är reserverade som lekplatser för barn, till torg under torgtid eller till skidspår som iståndsatts för allmänt bruk eller till idrottsplaner, om det inte är särskilt tillåtet.
 

Aktivt i naturen

Ett undantag i ordningslagen är markerade leder för hundar, som är utmärkta platser att aktivera en hund och låta den förverkliga ett arttypiskt beteende ute i naturen. Om man inte kan låta hunden springa lös är en bokad tur i någon av de allt populärare hundskogarna också ett bra alternativ.

Man skulle kunna säga att hunden är en tolk mellan människan och naturen. Hunden hjälper till att öppna upp människans sinnen och rikta uppmärksamheten mot fenomen i naturen – ofta observerar hunden sin omgivning mer känsligt än människan och kan till exempel bli glad över de första höstlöven eller morgonfrosten. Att röra sig i naturen tillsammans med en hund är också uppiggande och stärker bandet mellan hunden och ägaren genom den gemensamma aktiviteten.

När skyldigheten att hålla hundar kopplade går ut börjar också den aktiva perioden för jakthundshobbyn. Nästa vecka inleder vi en kampanj på Kennelklubbens webbplats och i sociala medier, där vi berättar mer om jakthundshobbyn och om olika hundrasers historia som hjälp för människan i skogen. Så håll ögonen öppna!
 

Säkert på fri fot

En ansvarsfull hundägare känner till hundetiketten och följer den. När du agerar på detta sätt blir mötena med artfränder, andra djur och människor så smidiga som möjligt. Ibland inträffar dock överraskande händelser plötsligt. I en stressande situation kan hunden reagera genom att fly. Hur ser man till att hunden inte rymmer när den är lös? Inkallning är ett av de viktigaste kommandona som en ägare kan lära sin hund. Det lönar sig att träna på inkallning långsiktigt redan från valptiden. 

  • Läs mer om förordningarna om att hålla hundar kopplade här.
  • På Forststyrelsens webbplats Utinaturen.fi kan du läsa tips om hur du rör dig i naturen med din hund här och om utflykter med hunden här.