För många innebär julen gemensam tid med familjen och hundarna. Hundar njuter av samvaron men längtar inte efter juldelikatesser eller julklappar. De lockande godbitarna och dekorationerna som dyker upp i hemmet kan emellertid väcka hundens intresse. Genom att beakta några viktiga saker säkerställer du en lugn och trygg jul för såväl hunden som den övriga familjen.
Vi samlade en minneslista inför julen för hundfamiljer med Kennelklubbens veterinär Liisa Lilja-Maula.
Många skulle gärna låta hunden smaka på juldelikatesser men de flesta julrätter som är avsedda för människor kan vara farliga för hundar.
Julskinkan är saltig och fet och därför lönar det sig inte att låta hunden smaka på den, även om hunden tålmodigt gör dig sällskap framför ugnen när skinkan steks. Stekfettet från skinkan är skadligt för hunden och kan i värsta fall orsaka pankreatit. Ben från skinkan eller fjäderfä bör inte heller ges till hunden. Benen kan orsaka tarmstopp och vassa benflisor kan till och med göra hål i tarmen. Se även till att hunden inte kommer åt skinknätet, eftersom det kan orsaka livsfarlig tarmstopp. Det lönar sig att se till att slänga bort skinknätet i skräpkorgen utom hundens räckhåll.
Kryddade julrätter och bakverk som innehåller jäst kan göra att hunden får ont i magen och är därför inte lämpliga för hundar. Av julens söta delikatesser är mörk choklad bland de farligaste för hundar och därför är det skäl att ställa chokladaskarna utom hundens räckhåll. Ju mörkare choklad, desto farligare är den för hunden. Redan en liten mängd mörk choklad kan i värsta fall orsaka allvarlig förgiftning. Kontakta veterinären om hunden plötsligt börjar må dåligt. Symtom på förgiftning som orsakats av choklad syns inom de första 4–24 timmarna. Symtom är bland annat uppkastningar, darrningar, ökad urinering, magsmärtor samt kramper.
Se till att mat inte lämnas på platser där hunden kommer åt den. Om du ändå märker att hunden ätit något som är förbjudet för den, kontakta veterinären. Det lönar sig att kolla kontaktuppgifter och öppettider för jourhavande veterinärer redan i förväg före julhelgen.
Förbjudna maträtter är till exempel:
Det lönar sig även att placera ljus och gran så att hunden inte lyckas fälla dessa. Gulgranen kan avgränsas exempelvis med kompostgaller. I synnerhet unga hundar kan vara intresserade av julljus och därför är det en bra idé att gömma elledningar utom hundens räckhåll.
Fäst även uppmärksamhet på julblommor. Traditionella julblommor, så som julros, julstjärna, hyacint, amaryllis, azalea, tulpan och idegran, kan vara giftiga för hundar. Valpar är spralligare än vuxna hundar och därför lönar det sig att hålla ett extra öga på vad valpar sysslar med så att de inte lyckas ta sig en tugg av julblommor. Kontakta din veterinär om hunden kommer åt en giftig julblomma.
Du hittar lämpliga godsaker eller tuggben för hundar i djuraffärer. Hunden kan även erbjudas aktivering till exempel genom att gömma hundens favoritgodsaker eller genom att spela ett aktiveringsspel med hunden.
Om du har skaffat hunden en egen julklapp lönar det sig att slå in den utan tejp, band och påsar. Julklappen kan slås in på ett sätt som är roligt för hunden, det kan exempelvis vara trevligt för hunden att få öppna ett paket som slåtts in i hushållspapper.
Hundens julklapp behöver inte heller vara något den kan äta. En längre promenad eller en tur i skogen bringar glädje till såväl ägaren som hunden. Att lära hunden ett nytt trick kan fungera som en trevlig syssla tillsammans. En bra julklapp är också att krafsa hunden lite extra och slappna av tillsammans.
Eftersom julen kan medföra en hel del nytt för hunden att förundra sig över, är det också bra att se till att hundens egna bekanta och trygga viloplats är tillgänglig för hunden under allt liv och rörelse.
Låt oss njuta av en trygg och avstressad jul och mysig samvaro med hunden.