Hur njuter du av sommaren med din hund? Gör ni gemensamma utflykter i naturen eller kopplar ni av genom att simma? Under sommaren kan man hitta på allt möjligt tillsammans med hunden. Men det finns också risker som man måste beakta. Vi har sammanställt en checklista över sommarens vanligaste risker för hundar, så att du och din hund kan njuta av sommaren på ett säkert sätt.

Sommarvärmen medför direkt och indirekt många olika riskfaktorer för hunden. Även de godsaker som hör till människornas sommarfirande kan vara skadliga för hunden. Nedan hittar du Kennelklubbens checklista för en trygg sommar. Listan är sammanställd tillsammans med Kennelklubbens veterinär Liisa Lilja-Maula.

Värmeslag

I sommarvärmen är värmeslag en verklig risk för hunden. Värmeslag kan inträffa var som helst – på gården, i bilen eller under promenaden. När det är varmt är det viktigt att vara uppmärksam även inomhus och se till att ventilationen är tillräcklig. Hunden ska alltid ha tillgång till friskt vatten och hållas under uppsikt.

Värmeslag orsakas av att hundens kroppstemperatur blir farligt hög. Symtom på värmeslag är flåsning, apati, rastlöshet, vinglande, dregling, klarröda slemhinnor, kräkning och diarré. Om hunden går in i chock eller blir medvetslös är situationen livshotande.

Om värmen överraskar ska hunden omedelbart flyttas bort från värmen. För att hålla hunden sval kan du till exempel väta tassarna, magen och ljumskarna med kallt, men aldrig iskallt vatten. Ge hunden små mängder vatten i taget och för den till veterinären så fort som möjligt.

Kortnosiga hundar, hundar med hjärtfel, valpar och äldre hundar är särskilt känsliga för ökad kroppstemperatur. Hundar med tunn päls och nakenhundar måste också skyddas så att de inte bränner sig i solen.

Lämna aldrig din hund ensam i bilen vid varmt väder. Även om hunden befinner sig på en skuggig plats i bilen, eller om bilen står i skugga och fönstren är öppna, kan temperaturen i bilen snabbt bli hög. Att lämna en hund i en varm bil är ett djurskyddsbrott. Värmeslag hotar inte bara hundar som lämnas kvar i bilen, utan även hundar som är bundna utomhus i solgasset riskerar att få värmeslag. När du reser med bil, försök att undvika att köra med hunden i direkt solsken. Även i en luftkonditionerad bil ska man tänka på att den kalla luften också cirkulerar i utrymmet där hunden befinner sig, särskilt när hunden reser i bilens bagageutrymme eller i en transportbur. Ta också pauser med lämpliga mellanrum, så att hunden kan komma ut och svalka sig. I bilen kan du öka hundens välbefinnande med hjälp av kylmattor eller djupfrysta vattenflaskor inlindade i handdukar.

Längre promenader kan vara bra att göra på morgonen innan temperaturen stiger eller på kvällen när vädret redan börjar svalna. Det är bra att ta med en vattenflaska till hunden när man rör sig utomhus i varmt väder. Under dagen lönar det sig att hålla utomhusaktiviteterna så korta som möjligt. När man är ute i soligt väder är det bra att försöka undvika långa sträckor på asfalt. Temperaturen på asfalten kan bli riktigt hög i solskenet och orsaka skador, till och med brännskador på hundens trampdynor.

Simning

I varmt sommarväder är simning ett utmärkt sätt att svalka sig, både för dig och din hund. Kontrollera emellertid vattenkvaliteten innan du låter din hund simma. Giftiga blåalger kan förekomma i havs- och sjövatten. Blåalger förekommer oftast som grönaktiga eller gulaktiga partiklar i vatten. Alger kan också synas som missfärgningar vid stranden. Om det finns mycket alger bildar de ett grötaktigt lager på vattenytan. När vattnet blir varmare blir blåalgerna vanligare.

Om du upptäcker blåalger i vattnet ska du inte låta hunden dricka eller simma i vattnet. Om hunden ändå skulle hamna i vattnet ska du tvätta och skölja hundens päls ordentligt för att undvika hudirritation. En hund som exponerats allvarligt för blåalger har oftast kraftiga symtom. Symtomen är kräkningar, diarré, muskelkramper, försämrad koordinationsförmåga och kraftiga skakningar. Om hunden dricker vatten som förgiftats av blåalger kan det i värsta fall leda till att hunden dör. Om du misstänker att din hund har algförgiftning ska du omedelbart kontakta veterinär.

Det är inte heller bra för hunden att dricka saltvatten. Även rent havsvatten kan i stora mängder orsaka illamående och saltförgiftning. När du planerar en simtur med hunden ska du tänka på att det enligt Finlands ordningslag är förbjudet att ta med hundar till allmänna badstränder. I många kommuner finns emellertid stränder som är avsedda för hundar.

Hotspot eller fukteksem

En hotspot är ett rödaktigt och fuktigt inflammerat område på hundens hud. En hotspot kan orsakas av vilken som helst lokal irritation på huden, men på sommaren, särskilt hos raser med tät päls, kan långvarig fukt göra att en hotspot utvecklas. Håll ett öga på hundens hud och torka pälsen efter simning eller dusch. Symtom på hotspot är lokal klåda, irritation och smärta. Hunden kan ha en tendens att klia eller slicka på det inflammerade området, vilket kan leda till att inflammationen sprids. Du kan lindra hundens besvär genom att raka pälsen på det inflammerade området, så att huden kan vädras samt rengöras och desinficeras lättare. Om behandlingen inte hjälper, kontakta veterinär.

Fästingar

Fästingsäsongen är redan i full gång. Det är bra att kontrollera om din hund har fästingar efter varje promenad. Fästingar kan gå i hundens päls eller redan sitta fast i hundens hud. Fastsittande fästingar avlägsnas bäst med ett verktyg som är avsett för ändamålet, t.ex. en fästingpincett eller fästinglasso. Det enklaste sättet att ta bort fästingen är att ta tag i den så nära hundens hud som möjligt och dra samtidigt som du vrider. När fästingen har avlägsnats är det bra att desinficera bettstället.

Att skydda sig mot fästingar är viktigt för både hundens och den övriga familjens hälsa. Fästingbett kan orsaka bland annat anaplasmos och borrelios, som är bakteriella infektionssjukdomar. Överföringen av dessa från fästing till hund tar flera timmar. Fästingburen hjärninflammation, som är sällsynt hos hundar, kan däremot överföras på bara några minuter. Fästingar som inte sitter fast kan också överföras från hundens päls till människan. För att bekämpa fästingar rekommenderas att man köper ett fästingmedel antingen hos veterinären eller på apoteket. Det finns många olika preparat mot fästingar, så det är bra att ta hjälp av experter när du letar efter ett preparat som passar din hund. I vilket fall som helst är det bra att göra en daglig fästingkontroll på hunden.

Huggormar och getingar

I områden där man vet att huggormar trivs ska man vara extra uppmärksam. Ett ormbett kan vara livsfarligt för hunden. Huggormar biter vanligtvis i nosen eller tassen när hunden nosar på marken eller undersöker ormen. Om en huggorm biter hunden ska hunden och bettstället hållas så stilla som möjligt för att förhindra att giftet sprids till resten av kroppen. Om det är möjligt ska hunden som blivit biten bäras bort. Om det inte är möjligt ska man gå lugnt när man lämnar platsen. Efter bettet är det viktigt att du håller dig lugn och omedelbart tar hunden till veterinären. Det är bra att informera veterinären om att man kommer med en hund som har fått ett huggormsbett. Det kan finnas två stickhål bredvid varandra på bettstället, men bettet lämnar inte alltid spår. Det tydligaste symtomet är kraftig svullnad och smärta i bettområdet. Hunden kan också bli kraftlös eller kräkas. Man rekommenderar inte att hunden ges en tablett från Kyypakkaus, om inte svullnad orsakad av bettet hotar att blockera luftvägarna. Kortisonet i tabletterna i kombination med huggormsgiftet kan öka risken för njurskada.

Även getingstick kan vara farliga för hunden. Getingar sticker vanligtvis hunden i huvudet eller tassarna. Detta kan leda till allergisk reaktion. Om symtomen är svåra, såsom snabbt tilltagande svullnad, klåda, kräkningar, svaghet eller svullnad i luftvägarna, ska hunden omedelbart föras till veterinär. I lindriga fall kan hunden ges tabletter som innehåller kortison oralt.

Sommarrätter som är farliga för hunden

Till sommaren hör olika grillade maträtter. Men alla godsaker som vi människor gillar, såsom salta, kryddiga och flottiga grillrätter, är inte lämpliga för hundar. Även majskolvar, glasspinnar, fiskben och fiskrens samt grillpinnar är farliga, eftersom de kan blockera eller skada hundens matsmältningskanal. Små och vassa benen som finns i gris- och kycklingkött är också skadliga för hundar. Andra vanliga livsmedel som är farliga för hunden är bland annat choklad, xylitol och lök. Glass i stora mängder kan orsaka diarré hos hunden. Lämna därför inte maten oövervakad inom räckhåll för hunden.

Håll hunden kopplad

Jaktlagen föreskriver att störningsfri fortplantning ska tryggas för vilda djur och att hundar ska hållas kopplade eller så att de omedelbart kan kopplas 1.3–19.8. Ett undantag är hundar i polisens, tullens, försvarsmaktens eller gränsbevakningsväsendets uppgifter eller hundar som dresseras för vallnings-, guide- eller vaktuppgifter. Ett annat undantag är även valpar under fem månader och servicehundar. Hundar kan med tillstånd av områdets ägare hållas okopplade endast på gårdsplan, i trädgård eller på annat omgärdat område. På naturskyddsområden ska hundar hållas kopplade året runt.

Hundens hemapotek

När du reser under sommaren och vistas på sommarstugan är det bra att ha med sig ett hemapotek för första hjälpen. I hundens hemapotek är det bra att ha vissa bastillbehör såsom nagelsax, desinfektionsmedel och förband för till exempel sår på tassarna, läkemedel mot diarré, febertermometer, fästingpincett eller -lasso samt tabletter som innehåller hydrokortison mot getingstick.

 

Kennelklubben önskar er alla en trygg sommar och trevliga stunder tillsammans med hunden!