Totuta käsittelemiseen jo pentuna

Koira on totutettava jo pentuna käsittelyyn. Sen turkkia, silmiä, korvia, kynsiä ja hampaita tulee hoitaa säännöllisesti. Pientä koiraa voidaan hoitaa pöydällä, isompaa lattialla. Kaikki käsittelyt ja toimenpiteet on pyrittävä tekemään koiralle mahdollisimman miellyttäviksi. Koiraan ei saa koskaan sattua. Kipu opettaa koiran pelkäämään hoitoa.

Tutustu rotusi turkinhoitoon rotujärjestön sivuilta. Jos koirarotusi turkinhoito vaatii trimmausta, sen voi tehdä joko itse tai teettää se ammattilaisella. 

Katso Kennelliiton hankikoira.fi-nettisivuilta ohjeita perushoitotoimenpiteiden tekemiseen. Peruskurssin videoilla muun muassa näytetään, miten koiran korvat puhdistetaan ja kynnet leikataan oikein.

Oikeanlainen ruokinta edistää koiran terveyttä

Koiraa voidaan ruokkia teollisella valmisruualla, kotiruualla, raakaravinnolla tai näiden yhdistelmillä. Helpoin ruokintatapa on teollisten valmisruokien käyttäminen. Koiranomistajan tulee valita ruokintatapa, jolla koira voi hyvin ja joka on omistajalle helppo toteuttaa. Samoin kuin ihmisillä, koirillakin ylipainon välttäminen on tärkeää kokonaishyvinvoinnille. Koiralle ei siis tule antaa liikaa herkkuja.

Koiran ulosteen laatu kertoo paljon sen ruokinnan onnistumisesta. Koirat ovat yksilöitä, joten omistajan täytyy osata havainnoida kuinka koira voi. Joissain tapauksissa heikkolaatuinen ruokinta voi aiheuttaa kasvuhäiriöitä, vastustuskyvyn laskua ja myös lisääntymisvaikeuksia.

Koirat tarvitsevat ravinnossaan samoja ravintoaineita kuin ihminenkin. Niitä ovat valkuaisaineet eli proteiinit, hiilihydraatit, rasvahapot, kivennäisaineet, hivenaineet, vitamiinit sekä vesi.

Hammaskiven muodostumisen ehkäisemiseksi on myös kiinnitettävä huomiota siihen, että koira saa säännöllisesti riittävän karkearakenteista, pureskelua vaativaa syötävää.

Kasvattaja antaa yleensä pennun mukana tarkat ja selkeät ruokintaohjeet, joita kannattaa noudattaa. Kaikki koirat tarvitsevat kuitenkin laadukasta ravintoa. Lisäksi kotona tulee aina olla tarjoilla raikasta vettä. Vedensaanti on tärkeää myös pidemmillä automatkoilla sekä erilaisten harrastusten lomassa.

Lue lisää koiran ruokinnasta hankikoira.fin nettisivuilta.

Vaaran paikat:

  • Vaaralliset ruuat: Ksylitoli, suklaa, macadamia-pähkinät, sipuli, rasva suurina määrinä, rusinat ja rypäleet ovat korille myrkyllisiä. Ensiapuna myrkytystapauksissa oksetus, joka tapahtuu syöttämällä koiralle noin 1 tl suolapallo (1tl suolaa ja pari tippaa vettä). Lääkehiiltä on hyvä olla myös kaapissa.
  • Muut myrkyt: Kannattaa tarkistaa, ettei kotona ole myrkyllisiä kasveja ja varoa, ettei pentu pääse syömään esimerkiksi pesuaineita tai lääkkeitä. 
  • Suoliston tukkeutuminen: Superloni ja pumpuli voivat tukkia suoliston. Joe epäilet koirasi syöneen näitä, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin.
  • Sinilevä: Koiraa ei tule päästää vesistöön uimaan tai juomaan vettä, jossa esiintyy sinilevää. Sinilevämyrkytys voi olla koiralle kohtalokas. Ensiapu on koiran huuhtelu puhtaalla vedellä. Huonovointinen koira tulee viedä lääkäriin. 
  • Terävät kepit: Kepit saattavat jäädä kurkkuun tai rikkoa suoliston. Jos epäilet koiran syöneen terävän esineen tai kepin, koiralle voi syöttää ensiapuna purkkiparsaa. Parsa kietoutuu suolistossa terävän esineen ympärille.
  • Kyyn purema: Nykyään kyyn puremaan ei suositella kyytablettia, sillä sen sisältämä kortisoni voi peittää tai pahentaa oireita. Tabletin voi antaa vain, jos koiralla on hengitysvaikeuksia aiheuttava voimakas turvotus pään alueella. Koira on vietävä mahdollisimman pian eläinlääkäriasemalle. Kuljetuksen aikana se tulee pitää liikkumattomana, jottei myrkky leviäisi elimistöön. 
  • Ampiaisten pistot: Ampiaisen pistoon kyytabletti sopii hyvin, koska kortisoni helpottaa kutinaa, turvotusta ja kipua. 
  • Pienet haavat: Yleensä haavoista selviää kotikonstein puhdistamalla alue. Jos haava on syvä, vuotaa paljon verta tai on peräisin puremasta, kannattaa käydänäyttämässä koiraa eläinlääkärillä. Syviin haavaonteloihin saattaa kehittyä tulehduspesäkkeitä, vaikka haavat näyttäisivätkin pinnalta parantuneilta. 
  • Nestehukka: Nestehukka on koiralle hengenvaarallinen tila. Koiran nestetasapainosta huolehtiminen etenkin kesäkuumalla on tärkeää. Nestehukka voi tulla myös oksennus- tai ripulitaudin seuraksena. Jos epäilet nestehukkaa, yritä saada koira juomaan esimerkiksi ruiskun avulla. Jos oireet ovat rajuja, vie koira mahdollisimman pian lääkäriin. 
  • Ylikuumeneminen: Älä koskaan jätä koiraa autoon kesäkuumalla! Auton sisälämpötila voi nousta nopeasti koiralle vaarallisen korkeaksi.

Sairauksien ennaltaehkäisy

Rokottamisen tarkoituksena on suojata koiraa tartuntatauteja vastaan. Jotta koiran puolustusjärjestelmä pystyisi reagoimaan rokottamiseen parhaalla mahdollisella tavalla, koiran tulee olla terve ja matolääkitty. Taudit, joita vastaan koiria rokotetaan, ovat usein vakavia, jopa kuolemaan johtavia, tai pysyviä haittoja aiheuttavia. 

Rokottaminen on paitsi luonnollinen, myös edullinen tapa ehkäistä tartuntatauteja ja estää niiden leviämistä.Koirasi tulee rokottaa parvoa, penikkatautia, tarttuvaa maksatulehdusta sekä rabiesta vastaan.

Ensimmäisenä elinvuotena rokotuskäyntejä on kolme. Tämän jälkeen rokotukset annetaan kolmen vuoden välein. Lisäksi kennelyskärokotusta suositellaan koirille, jotka tapaavat arkielämässään tai harrastuksissaan muita koiria. Se olisi hyvä antaa kerran vuodessa.

Terveydenhoitoon kuuluvat säännölliset sisäloishäädöt ja ulkoloistilanteen tarkkailu. Sisäloistartunnan oireita ovat vatsan turvotus, ripuli, oksentelu, laihtuminen, hengitystieoireet sekä turkin kiillottomuus. Sisäloisista suolinkainen on merkittävä ongelma pennun ensimmäisten elinkuukausien aikana, siksi useimmat kasvattajat antavat pennuille loishäätölääkityksen useita kertoja ennen pentujen luovutusta. 

Aikuisen koiran, etenkin metsästyskoiran loishäätö pitäisi tehdä ainakin kerran tai kahdesti vuodessa. Rutiiniloishäädöissä olennaista on valmisteen teho suolinkaisiin ja hakamatoihin, sillä muita sisäloislajeja ei suomalaiskoirilla juurikaan esiinny. Todetussa heisimatotartunnassa, esimerkiksi lapamato, kannattaa käyttää heisimatojen torjuntaan tarkoitettuja erikoisvalmisteita. Sopivasta matolääkityksestä kannattaa keskustella eläinlääkärin kanssa. 

Paras keino torjua ulkoloisia on tarkastaa koira säännöllisesti. Punkkialueella ulkoilevilla koirilla on vaara saada punkinpuremia ja sairastua esimerkiksi borrelioosiin. Koirille on kehitetty erilaisia valmisteita kuten pantoja, valeluliuoksia ja lääkkeitä, joilla ehkäistään punkkien kiinnittymistä. 

Etenkin metsästyskoiralla on riski saada kapitartunta supien ja kettujen välityksellä. Tämän ihosairauden hoito vaatii eläinlääkärissä käyntiä.

Koiran vakuuttaminen

Eri koirarotujen terveydentilanteessa on huomattavia eroja. Jos rodullasi on keskimääräistä enemmän terveysongelmia, niihin kannattaa varautua myös taloudellisesti. Monet käyttökoirarodut kuten metsästys- ja paimenkoirat ovat yleensä melko terveitä rotuja, mutta niillä on seurakoiria suurempi tapaturmariski. 

Koiran tapaturma- tai sairastumiskustannuksiin voi varautua vakuuttamalla koiran. Lähes kaikki suomalaiset vakuutusyhtiöt myyvät koiravakuutuksia. Useiden yhtiöiden sivulla on laskuri, jolla voi arvioida vakuutuksen hintaa. Vakuutusmaksun suuruuteen vaikuttaa mm. vakuutuksen laajuus, omavastuu ja koiran rotu.