Yhteistyö toimittajien kanssa on etenkin pienille yhdistyksille hieno mahdollisuus tuoda toimintaa esille ja varmistaa, että julkisuuteen välittyy oikeaa tietoa rodustanne tai harrastuksestanne. Jos olette järjestämässä isompaa tapahtumaa tai haluatte muutoin nostaa teille tärkeää asiaa esille, kannattaa laittaa tiedote tai lähettää viestiä paikallis- ja maakuntamedian uutistoimituksiin. *
Jos toimittaja taas ottaa yhteyttä eikä ole erityistä syytä kieltäytyä haastattelusta, siihen kannattaakin aina suostua. Varmista aluksi, haluaako toimittaja haastatella sinua suoraan vai kaipaako hän taustatietoja juttua varten. Jos kyse on haastattelusta, muista, että lähtökohtaisesti toimittaja voi käyttää kaikkea sanomaasi jutussa ja julkaista sanojasi sellaisenaan. Usein toimittajalla onkin soittaessaan nauhuri päällä.
Varsinkin verkkosivuille juttuja tekevien toimittajien aikataulu on usein tiukka. Yhteydenottoihin kannattaa siis pyrkiä vastaamaan mahdollisimman pian, mutta toimittajan aiheen kuultuasi on hyvä pitää tuumaustauko.
- Laita toimittajan yhteystiedot muistiin. Kirjaa kysymykset ylös tai pyydä ne sähköpostitse. Etenkin jos kirjoittaminen tuntuu luontevammalta, voit vastata sähköpostilla. Jos taas haluat vastata puhelimitse, mieti etukäteen paperille, mitä haluat sanoa.
- Mikäli mahdollista, vastauksia kannattaa muotoilla useamman pään voimin. Tarvittaessa saat apua Kennelliiton viestinnästä. Yhteystiedot löydät täältä.
- Vastaa kysymyksiin siten, että ne voisi julkaista sellaisenaan. Puhu aina totta, ole ytimekäs äläkä pillastu kärkevistäkään kysymyksistä.
- Jos annat puhelinhaastattelun, seiso ja muista hymyillä – sen huomaa äänestä.
- Jos kyse on harrastusta tai rotua kohdanneesta mainekriisistä, muista perusasiat: jos on anteeksi pyydettävää, pyydä anteeksi tapahtunutta, älä ihmisten reaktioita. Kerro, miten olette reagoineet tai aiotte reagoida tapahtuneeseen (vähintään, että asiat selvitetään ja niistä tehdään johtopäätös, jossa ollaan yhteydessä niihin, joita tapahtunut on koskettanut). Avaa myös, miten tapahtunut tulisi välttää tai miten se aiotaan ennaltaehkäistä jatkossa.
- Muista, että toimittaja tai suuri yleisö ei välttämättä tunne lainkaan koiraharrastusta, rotuja tai ymmärrä, mihin eri rotuja tarvitaan. Taustoita siis lyhyesti asioita ja puhu niin, että koiria ja harrastustamme tuntematonkin ymmärtää sanomasi. Vältä siis koira-alan slangia.
- Tarjoa toimittajalle konkreettisia tarinoita, faktoja, tilastoja ja mielellään myös kuvia – tällöin toimittajien ei tarvitse turvautua ulkomaisiin kuvapankkikuviin. Voit myös vinkata toimittajille muita hyödyllisiä haastateltavia.
- Haastateltavalla on oikeus lukea oma osuutensa jutusta etukäteen. Pyydä siis aina sitaattisi tarkistettavaksi. Usein toimittajat lähettävät koko jutun, mutta heidän ei ole välttämätöntä tehdä sitä.
Ja viimeisenä: haastattelun antaminen on monille viestinnän ammattilaisellekin hyvin jännittävää. Usein sanomisia tai sanomatta jättämisiä jää miettimään. Haastateltavanakin voi kuitenkin kehittyä, joten rohkeasti tekemään harrastustamme tunnetuksi seuraavallakin kerralla!