Poliisikoirat
Suomen poliisilla on noin 280 koiraa, jotka ovat 240 koiranohjaajan hallussa. Koiranohjaajat työskentelevät poliisilaitosten palveluksessa eripuolilla Suomea.
Suomen poliisilla on noin 280 koiraa, jotka ovat 240 koiranohjaajan hallussa. Koiranohjaajat työskentelevät poliisilaitosten palveluksessa eripuolilla Suomea.
Poliisikoiria ovat:
– Partiokoirat
– Erikoiskoirat
Partiokoirat ovat niin sanottuja monikäyttökoiria: ne saavat koulutuksen hallittavuuteen, jäljestämiseen, henkilö-, pelastus-, esine- ja rikospaikkaetsintään sekä suojeluun, jossa koirat koulutetaan käytettäväksi poliisin voimankäyttötilanteissa. Lisäksi koirat koulutetaan hallitsemaan yksi erikoiskoulutusalue, joita voivat olla huumeiden, räjähteiden, ruumiiden tai palavien nesteiden etsintä.
Erikoiskoirat ovat poliisikoiria, jotka ovat saaneet koulutuksen hallittavuuteen ja yhteen erikoistehtävään, esimerkiksi räjähteiden, huumeiden, rahan, ruumiiden tai palavien nesteiden etsintään.
Nykyisin yleisin poliisin käyttämä koirarotu on belgianpaimenkoira malinois. Saksanpaimenkoira on toiseksi yleisin käytetty rotu. Erikoiskoiriksi on koulutettu myös metsästysrotuisia koiria, kuten englanninspringerspanieleita, labradorinnoutajia ja bordercollieita.
Poliisikoirat asuvat ohjaajiensa kotona perheenjäseninä ja käyvät ohjaajansa kanssa yhdessä töissä. Poliisikoiran työ tarjoaa koiralle runsaasti virikkeitä.
Koirien terveydentilaa seurataan jatkuvasti ja niiden kunnosta pidetään hyvää huolta.
Poliisikoirat jäävät eläkkeelle 10-vuotiaina ja viettävät eläkepäivänsä tavallisimmin ohjaajiensa perheissä.
Virallisesti poliisikoiratoiminta on alkanut Suomessa jo vuonna 1909, jolloin ensimmäinen poliisikoira, Hektor von der Volmeburg, tuotiin Saksasta Helsingin poliisilaitokselle. Nykyisellä paikallaan Hämeenlinnassa Poliisikoiralaitos aloitti toimintansa vuonna 1927. Poliisikoiralaitos on Poliisiammattikorkeakoulun alainen yksikkö.
Poliisikoiralaitoksen tehtävänä on järjestää koiranohjaajien koulutus, hankkia kaikki poliisin käyttöön tarvittavat koirat ja kehittää poliisikoiratoimintaa. Lisäksi Poliisikoiralaitos seuraa koirien koulutuksen tasoa ja ohjaajien ammattitaitoa sekä pitää yhteyttä eri viranomaisiin ja muihin sidosryhmiin.