Paperiasiat kuntoon!
Kaupasta kauppasopimus
Koiran kaupasta tulee aina tehdä virallinen kauppasopimus kirjallisena. Jos koira on Kennelliiton rekisteröimä, kauppahintaan kuuluu rekisteritodistus. Ilman rekisteritodistusta ei voi olla varma pennun tai sen vanhempien alkuperästä. Rekisteröimätöntä pentua ei saa myydä minkään rotunimikkeen alla.
Tunnistusmerkintä on koiran turva
Vuodesta 2009 kaikki Kennelliiton rekisteriin merkittävät koiranpennut on pitänyt tunnistusmerkitä. Tunnistusmerkintänä käytetään mikrosirua tai tatuointia ja merkinnän saa koiralle oman paikkakunnan eläinlääkäriltä. Tunnistusmerkintä on pakollinen virallisiin näyttelyihin ja kokeisiin osallistuville koirille. Siitä on myös hyötyä, jos koira karkaa tai se varastetaan. Merkinnän avulla viranomaiset löytävät koiran omistajan tarvittaessa nopeastikin. Lisäksi koirien tunnistusmerkitseminen varmistaa terveystutkimuslausuntojen antamisen ja tallentamisen oikealle koiralle.
Kasvattajat tunnistusmerkitsevät pennut jo ennen luovutusta. Pennunostajan tehtäväksi jää omistajatietojensa ilmoittaminen Kennelliiton omistajarekisteriin eli omistajailmoituksen tekeminen.
Omistajailmoitus ja -muutos kätevästi Omakoira-palvelulla tai Omakoira-mobiilisovelluksella
Pennun ostaja on yleensä koiran ensimmäinen omistaja. Ensimmäinen omistaja joko tekee tai käy hyväksymässä pennun kasvattajan tekemän maksuttoman omistajailmoituksen. Jos koira vaihtaa omistajaa, puhutaan omistajamuutoksesta. Sen tekeminen on maksullista (katso hinnasto).
Jos kasvattaja tekee omistajailmoituksen pennunostajan puolesta, pennunostajan täytyy käydä hyväksymässä ilmoitus hänelle tulleen sähköpostin kautta. Jos pennunostaja tekee omistajailmoituksen itse, siihen tarvitaan kertakäyttöistä valtuutusavainta, joka löytyy rekisteritodistusken omistajailmoitusosasta. Ilmoituksen voi tehdä Omakoira-palvelussa tai Omakoira-mobiilisovelluksella (mobiilisovellus on vain Kennelliiton jäsenille).
Jos koira myöhemmin vaihtaa omistajaa, uusi omistaja tekee omistajamuutoksen Omakoira-palvelussa tai -mobiilisovelluksessa. Siihen tarvitaan valtuutusavain edelliseltä omistajalta. Edellinen omistaja löytää tämän Omakoira-palvelun Koirat-välilehdeltä kyseisen koiran kohdalta.
Omistajailmoituksen voi myös tehdä täyttämällä valmiin omistajailmoituslomakkeen ja liittäen mukaan kopion koiran kauppakirjasta tai rekisteritodistuksesta.
Omistajatieto jalostustietojärjestelmään?
Koiran omistajatieto voidaan julkaista Kennelliiton jalostusjärjestelmässä, jos koiranomistaja antaa siihen luvan. Lupa annetaan Omakoira-palvelussa Henkilötiedot-välilehdellä. Tietojen julkaisemisesta on hyötyä esimerkiksi silloin, jos koira katoaa. Kun omistajan tiedot löytyvät jalostustietojärjestelmästä, löytäjä voi saada yhteyden omistajaan ja koira palautua nopeasti kotiin.
Rokotukset suojaavat koiraa taudeilta
Vastuullinen koiranomistaja pitää koiran rokotuksen kunnossa pennusta lähtien. Rokottamisen tarkoituksena on suojata koiraa tartuntatauteja vastaan. Raivotauti- ja penikkatautirokotukset ovat näyttelyissä ja kokeissa käyville koirille pakollisia. Suositeltavia ovat myös rokotukset tarttuvaa maksatulehdusta ja parvoviruksen aiheuttamaa ripulia sekä kennelyskää vastaan.
Koiralle vakuutus
Suurimmalla osalla suomalaisista vakuutusyhtiöistä on koiralle lemmikkieläinvakuutus. Kattavimman turvan koiralle saa, jos vakuutus otetaan jo pikkupentuaikana. Yleensä vakuutukset on luokiteltu seuraavasti:
- Perusvakuutus: korvaa yleensä koiran menetyksen, kun koira kuolee, katoaa, vahingoittuu tai sairastuu niin pahoin, että se on lopetettava.
- Käyttökoiran vakuutus: tarkoitettu metsästys-, palvelus- ja siitoskoirille.
- Eläinlääkärikuluvakuutus: koiran hoitoja tutkimuskuluja varten sairauden ja tapaturman yhteydessä.
- Henkivakuutus: korvaa koiran menetyksen sairaus- tai tapaturmaisessa kuolemassa.
- Vastuuvakuutus: koiran ulkopuolisille aiheuttamien henkilö- ja esinevahinkojen varalle.
- Kasvattajan pentuevakuutus: korvaa pentueen menetyksen ja eläinlääkärikuluja, jos pennuilla on ollut piileviä tai perinnöllisiä vikoja.
Koiran kuoleman ilmoittaminen
Koiran kuolintiedot eivät päivity Kennelliiton järjestemään automaattisesti. Kuolinilmoituksen voi tehdä helpoimmin Omakoira-palvelussa tai Omakoira-mobiilisovelluksessa.
Jos kuolinilmoitusta ei ole mahdollista tehdä sähköisesti, voi sen tehdä myös vapaamuotoisena kirjallisena ilmoituksena. Ilmoituksessa tulee näkyä koiran nimi ja rekisterinumero, kuolinaika ja -syy sekä omistajan allekirjoitus. Ilmoituksen voi skannata tai valokuvata ja lähettää sähköpostin liitteenä osoitteeseen: rekisterointi@kennelliitto.fi tai postitse: Suomen Kennelliitto - Showlink Oy, PL 20, 79101 Leppävirta.