Ovatko luolakoirien taipumuskokeet koiran ja ketun välisiä tappeluita?

Luolakoirien taipumuskokeen tarkoitus on selvittää koirien taipumukset ja sopivuus luolassa työskentelyyn. Kokeet käydään keinoluolissa. Kohde-eläiminä käytetään tarhakettuja, joiden pito on tarkoin säänneltyä. Luolakoirien taipumuskokeiden 1.6.2024 voimaan tulleiden sääntöjen mukaan kokeiden järjestäminen niin, että koira ja kettu kohtaavat, ei ole enää mahdollista. Kokeissa ja -harjoituksissa on ehdottomasti huomioitava eläinten hyvinvointiin liittyvät seikat. Koe tai harjoitus on keskeytettävä, jos epäillään, että koiran tai ketun kunto tai terveys ei salli kokeen tai harjoituksen jatkamista.

Oikeutta Eläimille julkaisi maaliskuussa 2023 luolakoirien taipumuskokeista kahdella eri paikkakunnalla kuvattuja videoita, jotka käynnistivät sekä Kennelliiton sisällä että julkisuudessa keskustelun eläinten hyvinvoinnista. Kennelliitto keskeytti tällöin luolakoirien taipumuskokeet ja selvitti tarkemmin, mitä kuvatuissa tilanteissa oli tapahtunut, sekä määräsi seuraamukset tapahtuneesta. 
 

Kuinka LUT-kokeista päätetään Kennelliitossa?

Kaikkea Kennelliiton toimintaa ohjaavat sen säännöt, jotka ovat myös Patentti- ja rekisterihallituksen (PRH) hyväksymät.

Kennelliiton jäsenten päätäntävaltaa, jota ei ole määrätty säännöissä yleiskokoukselle kuuluvaksi, käyttää valtuusto. Kennelliiton valtuusto on kolmen vuoden välein kokoontuvan yleiskokouksen valitsema toimielin, joka päättää kokeiden, kilpailuiden ja näyttelyiden säännöistä. Valtuusto kokoontuu kahdesti vuodessa. 

Jokaisella valtuuston jäsenellä, varajäsenellä tai jäsenyhdistyksellä on oikeus tehdä valtuustolle aloitteita. Ne on jätettävä valtuustolle hyvissä ajoin, viimeistään kolme kuukautta ennen valtuuston kokousta. Kennelliiton jäsen voi olla valtuuston kokouksiin liittyvistä asioista yhteydessä joko oman rotujärjestönsä tai kennelpiirin valtuustoedustajaan tai niin sanotuilta vapailta listoilta valittuun edustajaan.
 

Miksi Kennelliitto antaa luolakoirien taipumuskokeiden yhä jatkua uusilla säännöillä?

Kennelliitossa ylintä päätäntövaltaa käyttää liiton yleiskokouksen valitsema valtuusto. Kennelliiton valtuusto päätti kokouksessaan marraskuussa 2023 äänin 58–57, että luolakoirien taipumuskokeita voidaan järjestää uusilla säännöillä, jotka eivät mahdollista ketun ja koiran kohtaamista. Lue lisää Kennelliiton päätöksenteosta.

Kennelliiton hallitus esitti valtuustolle tuolloin, että se päättäisi luopua kokonaan luolakoirien taipumuskokeiden järjestämisestä. Hallitus perusti esityksensä muun muassa maa- ja metsätalousministeriön alaisen seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan esittämään kannanottoon, jonka mukaan elävien kohde-eläinten käytöstä tulisi luopua luolakoirien taipumuskokeissa.

Valtuuston jäsenistöltä ei ole tuotu tämän jälkeen valtuuston kokouksen käsittelyyn aloitetta siitä, että luolakoirien taipumuskokeet tulisi lakkauttaa kokonaan. Eläinkilpailujen ja -näyttelyiden järjestämistä valvova viranomainen Ruokavirasto on sisällyttänyt luolakoirien taipumuskokeet antamiinsa ohjeisiin kilpailu- ja näyttelytoiminnasta.
 

Onko LUT-kokeen järjestäminen eläinten hyvinvointilain mukaista?

Kennelliitto noudattaa toiminnassaan viranomaisten ohjeistuksia. Eläinten hyvinvointilain toteutumista osaltaan valvovan Ruokaviraston 1.1.2024 voimaan tulleisiin ohjeisiin eläinkilpailuiden ja -näyttelyiden järjestämisestä on sisällytetty luolakoirien taipumuskokeet.

Kennelliiton hallitus esitti syksyllä 2023 liiton valtuustolle, että luolakoirien taipumuskokeet lakkautetaan kokonaan. Valtuusto kuitenkin päätti äänin 58–57, että kokeita jatketaan uusilla, 1.6.2024 voimaan tulevilla säännöillä, jotka eivät mahdollista koiran ja ketun kohtaamista. Kennelliiton hallitus perusti kantansa muun muassa maa- ja metsätalousministeriön alaisen Seura- ja harrastuseläinten hyvinvoinnin neuvottelukunnan esitykseen siitä, että elävien kohde-eläinten käytöstä luolakoirien taipumuskokeissa tulisi luopua kokonaan.
 

Miksi mekaanisen ketun käyttöönotto kokeissa kestää niin kauan?

Tanskassa ja Norjassa luolakoirien taipumuskokeissa on käytössä mekaaninen kettu. Suomen Kennelliiton edustajat ovat käyneet Tanskassa tutustumassa mekaaniseen kettuun, ja sen käyttöönottoa myös Suomessa vaihtoehtona elävälle ketulle selvitetään nyt. Kennelliiton tavoitteena on saada mekaanisesta ketusta mahdollisimman toimiva, ja siksi projekti tehdään huolella. Lue lisää mekaanisesta ketusta.
 

Mikä on Kennelliiton ja koetta järjestävän yhdistyksen rooli?

Kennelliiton valtuusto hyväksyy kokeiden säännöt ja hallitus ohjeet.

Kokeet järjestää yhdistys, jonka on oltava luolakoirarotuja harrastavan rodun rotujärjestö tai sen jäsenyhdistys. Järjestävät yhdistykset vastaavat kokeen käytännön asioista ja siitä, että koe noudattaa Kennelliiton hyväksymiä koesääntöjä ja ohjeita. Lisäksi täytyy noudattaa yleisiä Kennelliiton kokeita koskevia sääntöjä ja ohjeita. Sekä tietysti lakia, asetuksia ja viranomaismääräyksiä.
 

Miten yleisiä luolakoirien taipumuskokeet ovat Suomessa?

Luolakoirien taipumuskokeisiin voivat osallistua mm. mäyräkoirat, saksanmetsästysterrierit, kettuterrierit, jack russellinterrieri ja parson russellinterrierit. Luolakoirien taipumuskokeita järjestävät näiden rotujen yhdistykset. Tällä hetkellä uusien koesääntöjen mukaisia keinoluolia ei ole kovin monessa paikassa.

Vuonna 2022 luolakoirien taipumuskokeita järjestettiin vanhojen sääntöjen voimassaollessa yhteensä 49, ja niissä oli yhteensä 533 suoritusta. 

Uusien sääntöjen mukaan on tähän mennessä järjestetty kaksi koetta.
 

Voinko mennä seuraamaan järjestettävää LUT-koetta?

Luolakoirien taipumuskokeita järjestetään keinoluolissa sisätiloissa. Kokeen järjestäjä päättää sitä, voiko koetta tulla seuraamaan.

 

Päivitetty 18.12.2024