Opiskele ymmärtämään ja lukemaan koiraa

Koiran käyttäytymistä ja -koulutusta käsittelevään kirjallisuuteen kannattaa tutustua jo ennen koiran hankkimista.  Huomioi kuitenkin, että eri vuosikymmenillä on ollut valloillaan erilaisia koiran koulutusmenetelmiä, jotka ovat perustuneet aikalaiskäsityksiin koiran oppimisesta. Nykytutkimustiedon valossa paras tapa kouluttaa koiria on käyttää koulutuksessa niin sanottua positiivista vahvistamista. Yksinkertaisimmillaan sillä tarkoitetaan, että koiraa palkitaan siltä halutusta käytöksestä.

Koiran koulutus aloitetaan jo pentuna

Koiran koulutus kannattaa aloittaa heti, kun pentu tulee kotiin. Koulutustuokioiden tulee olla lyhyitä ja pennun vireystila sellainen, että se jaksaa keskittyä. Toisto, kärsivällisyys ja oikea-aikainen palkitseminen ovat tärkeitä asioita pennun koulutuksessa. Palkinnon ei aina tarvitse olla herkkua. Yhteinen leikki tai vuolas kehuminenkin voi olla palkinto pennulle. Pentua koulutetaan pieniä hetkiä päivittäin ja sen voi tehdä yhteisten leikkien lomassa.

Kouluta koiraa johdonmukaisesti

Jos et halua koiraa sänkyysi aikuisena, älä päästä sitä sinne edes pentuna. Jos haluat, ettei koirasi kerjää ruokapöydästä ruokaa, älä anna sille pöydästä mitään edes juhlapäivinä. Koiran on helpompi noudattaa selviä sääntöjä kuin toimia omistajan kulloistenkin mieltymisten mukaan.

Ihan ensimmäiseksi koiralle tulee opettaa, mitä ihmisen tietyt käskyt tarkoittavat ja miten sen tulisi käyttäytyä. Esimerkiksi ”ei vedä”-käskystä ei ole mitään apua, jos koiralle ei ole opetettu miten kuljetaan kauniisti hihnassa. Hyvän hihnakäytöksen opettaminen aloitetaan kontaktin opettelemisella. Voit tutustua asiaan täältä.

Tärkeimmät käskyt voivat pelastaa koiran hengen

”Tänne”, ”odota” tai "seis", ”irti” ja ”jätä” ovat käskyjä, joiden osaaminen sujuvoittaa arkea. Parhaimmillaan niillä voidaan pelastaa koiran hengen. Näiden peruskäskyjen opettelu aloitetaan jo pikkupentuna.

Voit käyttää ”tänne”-vihjesanaa kutsuessasi pentua syömään. Samoin voit tehdä, kun se juoksee luoksesi leikkimään. Näin pentu oppii vähitellen sanan merkityksen. Tänne-käskyn noudattaminen voi olla vaikeampaa ulkona, koska siellä on usein pentua kiinnostavia häiriötekijöitä. Kun pentu tulee ulkona käskystä luoksesi, palkitse se ylitsevuotavilla kehuilla, nameilla tai sen lempilelulla, ja päästä se sen jälkeen jatkamaan omia touhujaan.  Älä kytke sitä välittömästi, jottei se yhdistä tänne-sanaa vapaudenmenetykseen. Jos pentu ei noudata käskyä, älä jahtaa sitä, jottei tottelemattomuudesta tule pentua ilahduttava juoksuleikki. Tee mieluummin jotain pennun mielestä kiinnostavaa, mikä houkuttelee sen luoksesi.

Mielenkiintoisesta asiasta luopumista eli ”irti”-käskyä voi harjoitella leikin lomassa. Tarjoa lelua suussa pitävälle pennulle herkkua tai toista lelua. Kun pentu irrottaa suunsa lelusta, käytä vihjesanaa ”irti”.” Kun koira on oppinut käskyn, voit harjoitella vaikkapa herkullisesta ydinluusta luopumista. Kun pentu irrottaa vihjesanasta luun, palkkaa se ja anna luu sille takaisin. Luu annetaan takaisin, jottei koira yhdistä käskyä epämiellyttävää asiaan eli aarteen menettämiseen.

”Jätä”-käskyn opettaminen vaatii pennulta malttia. Sitä voidaan harjoitella esimerkiksi ruuan kanssa. Kutsu pentu syömään ja laske ruokakuppi pennun eteen. Sano vihjesana ”jätä” ja estä pennulta syömään pääsy laittamalla vaikkapa jalkasi kupin ja pennun väliin.  Vasta kun pentu on rauhoittunut, se voidaan laskea syömään ”saa ottaa”-käskyllä.

Myös itsehillintää kasvattava ”odota” tai "seis" -harjoittelu vaatii pennulta keskittymistä. Kun pentu on luonasi paikoillaan, palkkaa se ja sano vihjesana ”odota” tai "seis". Astu tämän jälkeen pieni askel koirasta poispäin, sano vihjesana ja astu takaisin koiran viereen ja palkkaa se. Aloita ihan pienestä välimatkasta ja paikallaanolohetkestä. Kun koira on ymmärtänyt vihjesanan merkityksen, voit vähitellen pidentää välimatkaa ja paikallaanolon kestoa.  

Lisätietoa koiran koulutuksesta löytyy sivustolta Hankikoira.fi

Koiran oppimisesta ja kouluttamisesta voit lukea lisää tästä Pipa Pärssisen kirjoittamasta blogista.

Metsästyskoirista ja niiden koulutuksesta voi opiskella täältä.

Hyvää elämää koiran kanssa podcasteista löytyy hyviä vinkkejä koirankoulutukseen.

Kennelliiton verkkokursseja uusille koiranomistajille löytyy täältä.