Rotuunotto
Joidenkin rotujen rotukirjat ovat "auki" eli näihin rotuihin voidaan ottaa sellaisia koiria, joiden vanhemmat eivät ole rekisteröityjä rotukoiria.
Rotuunottomenettely on tällä hetkellä seuraavilla roduilla:
- espanjanmastiffi
- espanjanvinttikoira, voimassa 1.4.2024-31.12.2026
- etnankoira
- grönlanninkoira
- jackrussellinterrieri
- lancashirenkarjakoira
- lapinporokoira
- pohjanpystykorva
- pyreneittenpaimenkoirat
- saluki
- suomenlapinkoira
- valkoinenpaimenkoira
- volpino italiano
Rotuun otettavan koiran on oltava vähintään 15 kuukauden ikäinen ja tunnistusmerkitty. Koiralla tulee olla rotukohtaiset PEVISA-ehtojen mukaiset tutkimustulokset ja viimeistään rekisteröitäessä myös DNA-tunniste. Rotuunoton suorittaa kaksi rotujärjestön nimeämää ulkomuototuomaria. Tarkista myös rotukohtaiset erityisehdot.
FCI:n ulkopuolisessa rekisterissä olevan koiran rekisteröinti
FCI:n ulkopuoliseen rekisteriin merkittyjä tuontikoiria voidaan omistajan anomuksesta ja Kennelliiton päätöksellä rekisteröidä missä tahansa Kennelliiton jo entuudestaan rekisteröimässä rodussa. Tällöin tulee kuitenkin seuraavien Koirarekisteriohjeessa lueteltujen ehtojen täyttyä:
- koira on vähintään 15 kuukauden ikäinen
- koira täyttää rodun PEVISA-ehdot
- rekisteröimiselle on painavat jalostukselliset ja terveen kannan ylläpitämiseen tähtäävät perusteet
- kaksi rotujärjestön nimeämää ulkomuototuomaria on antanut kirjallisen lausunnon, jonka mukaan koira on rotumääritelmän mukainen
- koira on tunnistusmerkitty
- anomuksen liitteenä on rotujärjestön lausunto asiasta
- koiralla on Kennelliiton hyväksymä DNA-tunniste
Seuraavien rotujen erityisehdoissa on erikseen määritelty tietyt FCI:n ulkopuoliset rekisterit, joihin merkitty koira voidaan rekisteröidä suoraan Kennelliiton rekisteriin:
- amerikankettukoira
- australiankelpie
- australianpaimenkoira
- bordercollie
- englanninvinttikoira
- jackrussellinterrieri
- pieniamerikanpaimenkoira (31.12.2025 saakka)
Suomessa uusi rotu, joka ei ole FCI:n hyväksymä
Suomessa uusi rotu, joka ei ole FCI:n hyväksymä, voidaan hyväksyä Kennelliiton hallituksen päätöksellä. Rotua voidaan tämän jälkeen rekisteröidä Kennelliiton ER-rekisteriin. Anominen on mahdollista, jos rodun alkuperämaan kennelkeskusjärjestö rekisteröi rotua FCI:n tunnustamaan rekisteriinsä. Anomuksen liitteenä pitää olla kattavasti tietoa rodusta, alkuperämaan rotumääritelmä sekä tietoa suomalaisen ja kansainvälisen populaation laajuudesta.