Koiranpennun voi hankkia verkon markkinapaikkojen kautta helposti ja nopeasti. Koiraa ei kuitenkaan kannata koskaan hankkia vain hetken mielijohteesta. Kokosimme tähän tiedotteeseen Suomen Kennelliiton vinkit koiran hankintaa suunnitteleville.

Verkon kauppapaikoilla on tarjolla heti noudettavissa olevia ”suloisia ja pörröisiä” tai ”lelukoiramaisia” koiranpentuja, joiden alkuperää ei kerrota selkeästi. Koska tällainen ilmoitus voi johtaa hämärän koirakaupan äärelle, muistutamme Kennelliiton Facebook- ja Instagram-kanavilla pyörivässä Harkitse vielä -kampanjassa koiranostajia koiranhankinnan tärkeistä asioista.

- Koiraa ei koskaan pidä ostaa verkosta kuin mitä tahansa tuotetta. On tärkeää tutustua tarkkaan koiran alkuperään, painottaa Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja Molli Nyman.

Ota huomioon, että koiran tulo kotiin voi merkitä suuriakin muutoksia arkeen

Ensimmäinen asia koiranhankinnassa on pohtia, oletko varmasti valmis ottamaan kotiin koiran. Nelijalkainen kaveri voi olla seuranasi parhaimmillaan 10–15 vuotta.

Myös seuraavia kysymyksiä kannattaa pohtia ennen koiran ottamista:

  • Saako asunnossasi pitää koiraa?
  • Onko sinulla tarpeeksi aikaa koiralle?
    Sinä olet koiran paras kaveri joka päivä. Vastuullasi on varmistaa, että koirasi saa riittävästi virikkeitä ja rodulle tyypillistä toimintaa. Eri koirarotujen aktivoinnin ja liikunnan tarve voi vaihdella paljon. Myös turkinhoito voi viedä aikaa.
  • Oletko valmis ulkoilemaan koiran kanssa useita kertoja päivässä?
    Koira pitää ulkoiluttaa vähintään kolme kertaa päivässä, säällä kuin säällä.
  • Onko perheessäsi tai lähipiirissäsi allergiaa?
    Jos epäilet, että perheessäsi on allergiaa, niin selvitä perheenjäsenten mahdolliset reaktiot koiriin ennen kuin hankit koiran.
  • Kestääkö taloutesi koirasta aiheutuvat kustannukset myös yllättävissä tilanteissa?
    Koiran ruokailun ja erilaisten tarvikkeiden lisäksi koiran omistaminen tarkoittaa myös vähintään rokotuksista aiheutuvia eläinlääkärikustannuksia.
  • Miten järjestät koiran hoidon mahdollisten matkojen tai sairastumisesi aikana?
  • Oletko valmis kouluttamaan koirastasi yhteiskuntakelpoisen?
    Arki koulutetun koiran kanssa on turvallista. Pystytkö sinä tarjoamaan koiralle tarpeeksi virikkeitä ja mahdollisuuksia toteuttaa luontaisia taipumuksiaan?

Jos koira tulee perheeseen kaveriksi lapsille, on koira kuitenkin aina aikuisten vastuulla. Lasten kanssa ulkoilevan koiran tulee olla kokonsa ja käyttäytymisensä puolesta lasten hallittavissa.

Tutustu tarkkaan koiran alkuperään

Jos päädyt ostamaan pennun mahdollisimman edullisesti ensimmäisestä löytämästäsi paikasta, voi koira tuoda elämääsi enemmän murhetta kuin iloa jatkuvan sairastelun tai luonneongelmien takia. Koiranpennun on oltava pirteä, puhdas, iholtaan terve, ja sen tulee liikkua normaalisti. Jos pentua tarjotaan heti mukaan, on hälytyskellojen syytä soida. Samoin, jos koiralla ei ole todistuksia sen alkuperästä.

Suomessa syntyneet koiranpennut tulee tunnistusmerkitä mikrosirulla ja ilmoittaa Ruokaviraston rekisteriin viimeistään neljän kuukauden päästä niiden syntymästä. Rotukoirien kasvattajat ilmoittavat pentueensa myös Kennelliiton rekisteriin, jonne on tallennettu pentueen vanhempien sukupuu- ja terveystiedot. Tiedot näkyvät avoimesti kaikille Kennelliiton jalostustietojärjestelmässä.

Ulkomailta tuodun pennun myyjällä pitää olla niin sanottu Traces-todistus. Euroopan unionin alueelta saapuvalla koiralla tulee olla EU:n lemmikkieläinpassi. Nämä auttavat varmistamaan, että koira on terve, tuotu laillisesti maahan ja rokotettu asianmukaisesti. Ulkomailta tuotua koiraa, jolla ei ole tarvittavia todistuksia sen alkuperästä, ei kannata missään tapauksessa hankkia.

- Vaikka tuntisit sääliä huonoista oloista tulevaa pentua kohtaan, pidä pää kylmänä. Jos ostat yhden pennun, tuet samalla pentutehtailijan toimintaa. Silloin koirien kärsimyskin jatkuu. Voit ilmoittaa epäilyttävästä koirakaupasta eläinsuojeluviranomaisille tai poliisille, neuvoo Nyman.

Kun sopiva pentue on löytynyt, pyydä kasvattajalta, että pääset tutustumaan emään ja pentuihin niiden kasvuympäristössä. Näin voit varmistua, että emällä ja pennuilla on asianmukaiset olot ja tarkkailla, suhtautuvatko emä ja muut koirat luottavaisesti kasvattajaan ja muihin ihmisiin.

- Vastuullinen kasvattaja on aidosti kiinnostunut pennun hyvinvoinnista ja haluaa taata sille onnellisen tulevaisuuden juuri sille oikeassa kodissa. Siksi hyvä kasvattaja kyselee paljon myös sinusta ja elämästäsi. Parhaimmillaan hän on tukenasi koko koiran elinajan, kertoo Nyman.

Muutenkin kannattaa tutustua tarkkaan kiinnostuksen kohteena olevan rodun rotujärjestön verkkosivuihin ja muuhun materiaaliin rodusta. Rotujärjestöjen yhteystiedot löydät Kennelliiton verkkosivuilta. Koiran kaupasta kannattaa aina tehdä kirjallinen kauppasopimus. Kauppasopimukseen kannattaa tutustua huolella ja varmistua, että voi sitoutua noudattamaan sen ehtoja.

Myös aikuinen kodinvaihtaja voi olla vaihtoehto koirakuumeeseen

Joskus hyvä vaihtoehto koiraa mielivälle voi olla aikuinen koira. Aikuista kodinvaihtajaa voi kysellä paikalliselta eläinsuojeluyhdistykseltä tai löytökoiria vastaanottavista eläinhoitoloista. Jos olet kiinnostunut juuri tietyn rotuisesta kodinvaihtajasta, tietoa aikuisista uutta kotia etsivistä koirista löytyy rotujärjestöistä tai kysymällä suoraan kasvattajilta.

Kun on tiedossa, millainen aikuisen koiran aiempi elämä on ollut, ja miksi koirasta luovutaan, on uuden omistajan helpompi varautua mahdollisiin ongelmiin. Jos tietoa koiran aiemmista vaiheista ei ole, ja sitä on mahdollisesti kohdeltu huonosti, voi  yhteisen kielen löytäminen koiran kanssa ja sen sopeutuminen uuden perheen tavoille kestää kauemmin.

Myös aikuisen koiran kaupasta tulee aina tehdä kirjallinen sopimus.

Lisätiedot:

Kennelliiton kasvattajatoimikunnan puheenjohtaja
Molli Nyman

molli.nyman@kennelliitto.fi
puh. 044 712 3534

Hyödyllistä tietoa koiranostajille:

Kennelliiton
hankikoira.fi-verkkosivu

Hyvää elämää koiran kanssa -podcast
https://www.kennelliitto.fi/podcastit

Voit olla kiinnostunut myös näistä