Kennelliiton edustajat vierailivat maaliskuun lopussa Tanskassa tutustumassa mekaanisen ketun käyttöön luolakoirien koulutuksessa ja testaamisessa.

Tanskassa on vuodesta 2017 lähtien kehitetty mekaanisen ketun käyttöä luolakoirien koulutuksessa ja testaamisessa, sillä elävän ketun käyttö on Tanskassa kiellettyä. Tanskan Metsästäjäliiton hallinnoiman konekettuprojektin tavoitteena on säilyttää luolametsästyskulttuuri Tanskassa ja nostaa mekaanisen ketun arvostusta luolakoirien koulutus- ja koekäytössä.
 

Metallinen laatikko koeluolaston päällä, josta näkyy mekaaninen kettu.
Tanskalaisten uudistettu mekaaninen kettu voi sensoreidensa avulla havaita lähestyvän koiran, ja automatiikkaan voidaan ohjelmoida ”ketulle” reaktioita.

Hyväksytty viralliseksi kokeeksi

Tanskan Metsästäjäliitto järjesti maaliskuun lopussa esittelytilaisuuden mekaanisen ketun päivitetystä mallista sekä Tanskan Kennelliiton hyväksymistä luolakoirien kokeista. Esittelytilaisuudessa oli osallistujia Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Tanskasta ja Saksasta.

Tanskassa on nykyään kymmenen kiinteää mekaanisen ketun luolastoa sekä yksi liikkuva yksikkö. Koneketun käytön menetelmä koirien koulutuksessa, testauksessa ja tuomareiden koulutuksessa on sertifioitu. Tanskan Kennelliitto on hyväksynyt viralliseksi kokeeksi sekä keinoluolassa mekaanisella ketulla suoritetun kokeen että metsästystilanteessa suoritettavan käytännön kokeen. Näille kokeille myös FCI on antanut ennakkohyväksynnän.

Esittelytilaisuuden yhteydessä järjestettiin Tanskan ensimmäinen virallinen koe keinoluolalla. Kokeeseen osallistui viisi koiraa, jotka kaikki läpäisivät kokeen.
 
 

Vertailukelpoisuus vielä tutkimatta

Nyt esittelyssä ollut mekaaninen kettu on alkuperäistä kehittyneempi versio. Koneistoa on kehitetty hiljaisemmaksi ja "ketun" tuottama ääni on laadultaan parempaa. Oleellisin muutos on ollut sensoritekniikan kehittäminen, jonka avulla "kettu" tunnistaa luolastossa lähestyvän koiran, joten se voidaan asettaa automaattiseen toimintatilaan. Tämä tekee koneketun toiminnasta tasapuolista kaikkia testattavia koiria kohtaan, erityisesti koesuorituksissa.

Mekaanisen ketun käyttö herättää näkemyseroja harrastajien keskuudessa. Ei ole aivan selvää, kuinka hyvin mekaanisella ketulla tehdyt testit mittaavat koiran toimintaa metsästyskäytössä, sillä Tanskassa tästä ei ole voitu tehdä vertailututkimusta elävien kettujen käyttökiellon vuoksi. 

Mekaanisen ketun käytön mahdollisuuksia luolakoirien testaamisessa Suomessa selvitetään.