Koiriin liittyvät rikokset ovat yleistyneet huolestuttavasti. Oikean koiran päätyminen oikeaan kotiin vaatii valveutuneisuutta sekä koiran hankintaa suunnittelevalta että kasvattajalta, muistutettiin Suomen Kennelliiton tänään järjestämässä mediatilaisuudessa.
Helsingin poliisilaitos perusti syksyllä Suomen ensimmäisen eläimiin liittyviin rikoksiin keskittyvän tutkintaryhmän. Ryhmää johtavan rikoskomisario Anne Hietalan mukaan valtaosa ryhmän käsittelyyn tulleista tapauksista koskee koiria.
Yleisimpiä ovat pentutehtailua ja koirakurin laiminlyöntiä koskevat tapaukset, joissa irrallaan ollut koira on päässyt puremaan toista koiraa tai ihmistä. Vuosina 2013–2017 poliisin tilastoimien irtokoiriin liittyvien järjestysrikkomusten määrä vaihteli 443 ja 527 tapauksen välillä. Kuluneen vuoden aikana tapauksia on kertynyt jo 532. Pentutehtailu on Hietalan mukaan usein sidoksissa muuhun rikollisuuteen, kuten petoksiin, salakuljetukseen, talous- ja verorikoksiin sekä eläinsuojelurikoksiin.
– Laittomasti maahan tuodut tai pentutehtaiden pennut käyvät kaupaksi. Vaikuttavin tapa saada markkinat tyrehtymään – kun ei ole ostajia, myyjät vähenevät. Tiedottaminen ja valistaminen ovat parhaita keinoja siihen, Hietala tiivisti Kennelliiton tilaisuudessa.
– Pentutehtailu, vastuuton koiranpito ja koirien aggressiivinen käyttäytyminen näyttävät yleistyneen huolestuttavasti. On tärkeää lisätä ihmisten ymmärrystä koiran omistajan vastuista sekä koiran luonteeseen ja käyttäytymiseen vaikuttavista asioista. Kennelliitto on panostamassa näihin asioihin entistä vahvemmin, mutta ongelmien ennaltaehkäisemiseksi tarvitaan myös laajaa yhteistyötä eri toimijoiden kanssa, sanoo Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.
Kennelliitto ja sen jäsenyhdistykset järjestävät ympäri maata perus- ja jatkotason koulutusta niin koiranomistajille kuin kasvattajille. Vertaisarvioitu tieteellinen tutkimus tieto koiran terveyteen ja hyvinvointiin vaikuttavista asioista lisääntyy jatkuvasti ja sen hyödyntäminen tukee kasvatusta. Lisäksi Suomi on maailman kärkeä koirille tehtyjen terveystutkimusten määrässä.
– On hyvin tärkeä ymmärtää koiran käyttäytymistä ja sen periytymistä. Monet käyttäytymisongelmat kuten ääniarkuus ja pelokkuus periytyvät. Näihin piirteisiin on kiinnitettävä uuden tutkimustiedon myötä enemmän huomiota koirien jalostuksessa, sanoi koirien käyttäytymistä tutkiva FT, biologi Katriina Tiira.
Suomen Kennelliiton sääntöjen ja ohjeiden mukaan arkaa tai vihaista koiraa ei tule käyttää jalostuksessa. Kasvattajan on myös oltava huolellinen siinä, kenelle hän koiran luovuttaa.
Koiraa hankkiessa tulisi muistaa, että siinä kyse 10–15 vuoden sitoutumisesta uuteen perheenjäseneen ja elämäntapaan. Ilon ja uusien kokemusten lisäksi arki koiran kanssa tuo mukanaan myös huomattavia kustannuksia, velvollisuuksia ja rajoituksia. Koiran taustojen tunteminen ja pennun hankinta vastuulliselta kasvattajalta tukevat koiran tasapainoista kehittymistä, sosiaalistumista ja kouluttamista yhteiskuntakelpoiseksi.
– Jokainen koiranostaja vaikuttaa rahoillaan myös siihen, millaisissa oloissa ja millaisia koiria maassamme kasvatetaan tai tänne muualta kuljetetaan. Siihen, miten koira käyttäytyy aikuisena, vaikuttavat sekä perimä, elinolosuhteet että elämänkokemukset. Aika ennen luovutusikää on korvaamatonta: jos kasvuolosuhteissa on puutteita, sitä ei voida täysin korjata myöhemminkään, muistutti Suomen Kennelliiton käyttäytymisen jalostustyöryhmän puheenjohtaja Tuire Kaimio.
Koiraa ei tule koskaan hankkia hetken mielijohteesta esimerkiksi joululahjaksi. Lisäksi on muistettava, että päävastuu koirasta on aina oltava aikuisella. Koiran omistaja on vastuussa koirastaan myös silloin, kun se on muiden ulkoilutettavana tai hoidettavana.
Jokainen koira tarvitsee kylliksi omistajan aikaa, peruskoulutuksen, liikuntaa, virikkeitä, lepoa, laadukasta ravintoa ja vettä sekä hyviä kokemuksia, jotta se oppii käyttäytymään yhteiskuntaamme sopivalla tavalla. Eri rodut ovat kehittyneet erilaisiin tehtäviin, joten koirien tarpeissa ja taipumuksissa on myös rotukohtaisia eroja. Koiraa harkitsevan tuleekin miettiä, millainen koira sopii parhaiten omaan elämäntapaan.
Tulevana viikonloppuna Messukeskuksessa Helsingissä järjestettävillä Koiramessuilla on mahdollisuus tutustua 300 eri rotuun sekä keskustella 40 rodun Rotutorilla koirankasvattajien ja rotujärjestöjen edustajien kanssa. Messuilla julkaistaan myös Kennelliiton tuottama Tuleeko meille koira -video, joka on osa ensi vuonna julkaistavaa laajempaa pennunostajille suunnattua koulutusmateriaalia.
Lisätietoja:
Harri Lehkonen
hallituksen puheenjohtaja, Suomen Kennelliitto
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
050 329 2188