Tälle sivulle on koottu tietoa Norjassa elo-syyskuussa 2019 ilmenneistä veriripulitapauksista, niihin liittyvästä tutkimuksesta sekä Pohjoismaiden kennelliittojen ja viranomaisten tilanteen pohjalta päättämistä toimenpiteistä. Sivua on päivitetty viimeksi torstaina 26.9.2019.
Mitä Norjan tilanteesta tiedetään nyt?
Norjan Kennelliitto kertoi maanantaina 23.9.2019, että arviolta 43 koiraa on ilmoitettu kuolleiksi Norjan elintarvikeviranomaisille. Ei ole varmuutta, ovatko kaikki koirat kuolleet samaan tautiin, mutta oireet ovat olleet vastaavat. Useimmat sairastuneet koirat ovat kuitenkin toipuneet nopeasti, kun ne ovat saaneet eläinlääkärin hoitoa. Sairastapauksia raportoidaan yhä lisää.
Norjan Kennelliitto on perunut koiranäyttelyt, kokeet ja kilpailut maassa toistaiseksi. Norja ei lähetä edustusjoukkueita FCI:n kansainvälisiin mestaruuskilpailuihin, ja suosittaa yhä koiranomistajille, että he eivät osallistu koiriensa kanssa koiratapahtumiin ulkomailla. Norjan Kennelliitto kertoo olevansa asiasta tiiviisti yhteydessä maan eläinlääketieteelliseen instituuttiin ja elintarviketurvallisuusviranomaiseen.
Norjalainen eläinsairaala tiedotti keskiviikkona 4.9.2019, että Oslon seudulla on tavattu useilla koirilla kuolemaan johtanutta, toistaiseksi tunnistamatonta tautia. Täyttä varmuutta ei kuitenkaan ole, ovatko koirien kuolemat yhteydessä toisiinsa tai onko kyseessä tarttuva tauti. Suomen Kennelliiton Norjan kennelliitolta saamien tietojen mukaan tauti ilmenee voimakkaana ja nopeasti etenevänä verisenä ripulina sekä yleiskunnon heikentymisenä. Osalla sairastuneista koirista on esiintynyt myös oksentelua, mutta ei kaikilla. Norjan Kennelliitto tiedotti tilanteesta torstaina 5.9.2019.
Norjan eläinlääketieteellisen instituutin mukaan sairastuneita koiria oli perjantaihin 6.9.2019 mennessä noin 190. Tautitapauksia on raportoitu 20.8. alkaen yhteensä 70 eläinklinikalta koko maassa. Tilanne kärjistyi samalla viikolla.
Norjan eläinlääkintäviranomaiset ovat täsmentäneet 17.9.2019 ohjeitaan siitä, miten koirien kanssa tulee toimia Norjassa.
- koirat tulee pitää kytkettyinä, ja välttää läheistä kuonokontaktia muiden koirien kanssa, samalla tulee kuitenkin varmistaa, että koirat saavat tarvitsemaansa liikuntaa
- koirien kokoontumisia tulee rajoittaa, tai ne tulee järjestää siten, että koirien kontaktia toisiinsa rajoitetaan tapahtumassa.
Oltuaan yhteydessä maan eläinlääkintäviranomaisiin, Norjan Kennelliitto tiedotti tiistaina 17.9.2019 sallivansa tiettyjen kokeiden ja kilpailujen järjestämisen Norjassa suunnitelmien mukaan. Lisäksi Norjan Kennelliitto teki joitain lisäyksiä sallittujen koemuotoja listaan maanantaina 23.9.2019. Tällä hetkellä maassa voidaan järjestää seuraavia kokeita ja kilpailuja:
- hirvikoirien metsästyskoe
- hirvikoirien jäljestyskoe
- testit koiran luonteen arvioimiseksi
- koiratanssi
- newfoundlandinkoirien vesipelastuskoe
- sveitsinpaimenkoirien taipumuskoe
- verijälkikoe
- vihikoirien hajujäljestämiskokeet
- IPO-jälkikokeet
- linnunhaukkukoe
- viiriäiskoirien metsästyskoe
- spanielien metsästyskoe
- noutajien taipumuskoe
- noutajien B-koe (vain alokasluokka)
- kanakoirakokeet.
Milloin tiedetään, mistä taudista on kyse, ja miten tautia tutkitaan?
Kymmenelle koiralle on tehty 9.9.2019 mennessä ruumiinavaus ja näytteet on lähetetty Norjan eläinlääketieteellisen instituutin ja Eläinlääketieteellisen korkeakoulun analysoitaviksi. Norjan eläinlääketieteellinen instituutti tiedotti perjantaina 6.9.2019 kolmen koiran ruumiinavausten alustavista tuloksista. Niiden mukaan kuolleilla koirilla on ollut verinen suolistotulehdus. Kuolleista koirista on löydetty kaksi aiemmin tunnettua bakteeria, jotka molemmat voivat aiheuttaa ripulia. Kuudelta koiralta on löytynyt Providencia alcalifaciensis -bakteeri. Toistaiseksi ei voida sulkea pois sitä, etteikö tauti voisi olla tarttuva.
Tutkimukset jatkuvat. Tulosten toivotaan antavan tietoa infektion lähteestä sekä itämisajasta. Norjan eläinlääketieteellisen instituutin mukaan meneillään oleva sairauden aiheuttajan kartoitustutkimus on hyvin haastava, ja tutkimukseen kokonaisuudessaan voi mennä aikaa.
Koirien ruumiinavauksista saatujen tietojen lisäksi selvitetään myös kyselytutkimuksella koirien taustatietoa - millaisia koirat ovat olleet ennen sairastumistaan, miten ne ovat syöneet ym. Kysely on lähetetty kaikkiaan 25 koiranomistajalle, ja 6.9.2019 mennessä heiltä on saatu 17 vastausta. Lisäksi Norjan eläinlääketieteellinen instituutti on lähettänyt eläinlääkäriasemille kyselyn, jolla kartoitetaan eläinlääkäreiltä tietoa tautitapauksista. Kyselyyn on 23.9.2019 mennessä saatu vastaukset 173 raportoidusta tautitapauksesta 1.8.2019 alkaen. Toistaiseksi vastausten perusteella ei ole saatu tietoa siitä, mikä yhdistää sairastuneita koiria. Tautiin on sairastunut eri-ikäisiä, erirotuisia ja erilaisia koiranruokia syöneitä koiria koiria eri puolilta Norjaa.
Norjan Kennelliitto tiedotti sunnuntaina 8.9.2019, että maan terveysviranomaiset eivät ole saaneet viitteitä siitä, että koirien tauti voisi tarttua ihmisiin. Terveysviranomaiset painottavat kuitenkin huolehtimaan tarkkaan hygieniasta, kun ollaan koirien kanssa tekemisissä.
Norjan Eläinlääketieteellinen instituutti kumosi tiedotteessaan 8.9.2019 maassa liikkuneet huhut siitä, että taudin aiheuttaja voisi olla jokin tietty koiranruoka. Tähän mennessä saatu tutkimustieto ei tue tätä olettamaa. Sairastuneet koirat ovat syöneet useita erityyppisiä koiranruokia. Koiran saama ravinto on vain yksi niistä tutkimuslinjoista, joita tutkijat seuraavat. Parhaillaan selvitetään, voisiko mahdollinen taudinaiheuttaja olla esimerkiksi vesi, sieni-itiöt, loiseläimet, bakteeri tai virus.
Tautia ei esiinny vain Oslossa, vaan koko maassa. Toistaiseksi tutkijat ovat sulkeneet pois seuraavat mahdolliset taudinaiheuttajat:
- salmonella.
- kampylobakteeri
- rotanmyrkky tai jokin muu tunnettu myrkky
- levämyrkytys
- puutiaisen purema
- pernarutto
- jänisrutto (tularemi)
- penikkatauti
- circovirus
- hiivasieni.
Miten Suomen Kennelliitto on reagoinut?
Suomen Kennelliiton hallitus päätti torstaina 5.9.2019, että Norjassa asuvat koirat eivät saa toistaiseksi osallistua Kennelliiton alaisiin koiratapahtumiin Suomessa. Tiistaina 17.9.2019 hallitus päätti jatkaa osallistumiskieltoa 30.9.2019 asti. Tilanne arvioidaan uudelleen ennen tätä ja tarvittaessa jo aiemmin, mikäli uutta tietoa ilmenee.
Asiasta tiedotetaan, kun lisätietoa ilmenee. Vastaavia päätöksiä on tehty myös Tanskan ja Ruotsin sekä Unkarin kennelliitoissa. Myös Tankassa ja Ruotsissa tapahtumakielto jatkuu 30.9.2019 saakka. Saksan kennelliitto VDH ilmoitti keskiviikkona 25.9.2019 kieltävänsä Norjasta saapuvien koirien osallistumisen Dortumundissa järjestettäviin Bundessieger- ja Herbstsieger 2019 -näyttelyihin. Islannin eläinlääkintäviranomaiset asettivat perjantaina 6.9.2019 maahantulokiellon norjalaisille koirille. Maassa on hyvin tiukat eläinten tuontisäännökset.
Kennelliitto on pyytänyt näyttelynjärjestäjiä informoimaan tuomareitaan, että tuomarit eivät itse katso koirien purentaa ja hampaita vaan pyytävät näytteilleasettajia näyttämään ne. Kehiin tulee myös varata reilusti käsien desinfiointiainetta.
Mitä Suomen Kennelliitto tekee jatkossa?
Suomen Kennelliitto seuraa tiiviisti tilanteen kehittymistä pitämällä yhteyttä Norjan, Ruotsin ja Tanskan kennelliittoihin sekä suomalaisiin viranomaisiin. Tiedotamme asiasta sitä mukaa, kun uutta olennaista tietoa ilmenee. Kennelliitto oli perjantaiaamuna yhteydessä eläintautien valvonnasta Suomessa vastaavaan Ruokavirastoon, joka tiedotti asiasta perjantaina 6.9.2019. Yhteydenpito jatkuu, ja Ruokavirasto tiedottaa heti, jos jotain huolestuttavaa ilmenee.
Ruokavirasto seuraa tilannetta tiiviisti, ja tiedotti 9.9.2019, että Suomessa ei ole toistaiseksi todettu koirien veriripuliepidemiaa. Tiedotteen mukaan Suomessa esiintyy koirien verenvuotoista suolistosairautta yksittäisinä tapauksina ympäri vuoden. Sairaus tunnetaan nimellä AHDS eli acute hemorrhagic dirrhea syndrome. Taudin laukaisevat syyt tunnetaan vielä huonosti, mutta tauti ei tartu koirasta toiseen. Sairauteen on yhdistetty suoliston bakteeritasapainon vakava häiriintyminen, ja tiettyjen bakteerien hallitsematon kasvu. Yleensä sairautta esiintyy yksittäistapauksina, mutta myös paikalliset taudinpurkaukset ovat mahdollisia. Suomessa edellinen laajempi taudinpurkaus on havaittu Itä-Suomessa noin 10 vuotta sitten. Usein sairautta esiintyy enemmän lämpimänä loppukesänä ja syksynä. Sairaus etenee äkillisesti ja etenee nopeasti. Mikäli koira alkaa ripuloida tai oksentaa runsaasti verta ja sen yleisvointi heikkenee, tulee ottaa mahdollisimman nopeasti yhteyttä eläinlääkäriin.
Koirien veriripuli on maailmalla tunnettu tauti. Ruokavirasto painottaa, että koirien tautitilanne on Suomessa hyvä, eikä tällä hetkellä ole tiedossa tautiepidemioita.
Miten suomalaiset viranomaiset ovat reagoineet?
Varotoimenpiteenä Ruokavirasto kertoi tiedotteessaan 6.9.2019 suosittelevansa mahdollisuuksien mukaan välttämään koirien tuontia Norjasta Suomeen, sekä koirien viemistä Suomesta Norjaan. Suomessa ei toistaiseksi ole havaittu viitteitä vastaavasta epidemiasta. Ruokavirasto kumosi suosituksensa keskiviikkona 25.9.2019 ja totesi tiedotteessaan, että Norjan viranomaisen mukaan tapausten määrä näyttää viime päivinä olleen laskusuunnassa.
Miten suomalaisen koiranomistajan kannattaa nyt toimia?
Tarkista, että koirasi rokotukset ovat kunnossa. Jos et ole varma tai niissä on puutteita, ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin. Suomen Kennelliitto kannustaa noudattamaan Ruokaviraston suositusta, jonka mukaan koirien tuontia Norjasta ja vientiä Norjaan on mahdollisuuksien mukaan syytä välttää. Eläintautien leviämisen ehkäisyä auttaa se, että koiran ja omistajan tiedot ovat yhdistettävissä toisiinsa. On siis tärkeää, että koirasi on tunnistusmerkitty ja rekisteröity.
Mitä teen, jos koirallani esiintyy Norjan tapauksissa esiintyneitä oireita?
Ota välittömästi yhteyttä eläinlääkäriin, sillä Norjassa sairastuneet koirat ovat toipuneet, kun ovat saaneet nopeasti hoitoa.
Mistä saan lisää tietoa tilanteesta?
Norjan kennelliitto päivittää tietoa verkkosivuilleen. Suomessa tietoa saa Kennelliiton kanavien lisäksi Ruokaviraston sivuilta ja sosiaalisen median kanavista.
Kysymyksiä ja vastauksia -listaa on päivitetty tiistaina 10.9 tiedolla Kennelliiton tilanteen uudelleen arvioinnista. Päivitetty maanantaina 9.9 Ruokaviraston uusimmilla tiedoilla ja lauantaina 7.9.2019 kello 12.10 Norjan Eläinlääketieteellisen instituutin perjantaina 6.9.2019 järjestetyssä tiedotustilaisuudessa kertomilla tiedoilla kolmen kuolleen koiran ruumiinavausten alustavista tuloksista.
Listaa on päivitetty lauantaina 7.9.2019 kello 16.40 Norjan kennelliiton päivitetyn tiedotteen tiedoilla. Koirien sairastapauksia on nyt raportoitu koko maassa. Kuudesta uudesta sairastapauksesta on saatu tieto, ja kaksi näistä koirista on kuollut. Koirat on lähetetty ruumiinavaukseen Norjan eläinlääketieteelliseen instituuttiin. Islannin viranomaiset ovat asettaneet norjalaisille koirille maahantulokiellon. Norjan Kennelliitto arvioi seuraavan viikonlopun 14.-15.9.2019 koiratapahtumien järjestämistilanteen ja tiedottaa siitä tapahtumien järjestäjille viimeistään tiistaina 10.9.2019.
Listaa on päivitetty lauantaina 7.9.2019 kello 19.30 Norjan eläinlääketieteellisen instituutin tiedoilla sairastuneiden koirien määristä ja tiedolla taudin aiheuttajia koskevan tutkimuksen etenemisestä. Lisäksi on tarkistettu kuolleiksi raportoitujen koirien ja ruumiinavaukseen lähetettyjen määrä.
Listaa on päivitetty sunnuntaina 8.9.2019 kello 21.10 Norjan terveysviranomaisten tiedoilla siitä, että taudin tarttumisesta ihmiseen ei ole viitteitä sekä Norjan eläinlääketieteellisen instituutin päivittämillä tiedoilla pois suljetuista taudinaiheuttajista.
Listaa on päivitetty maanantaina 9.9.2019 Ruokaviraston julkaiseman tiedotteen tiedoilla siitä, että Suomessa ei ole toistaiseksi koirien veriripuliepidemiaa.
Listaa on päivitetty tiistaina 10.92019. Norjan kennelliitolta saaduilla tiedoilla. Kuolleita koiria on nyt 25 ja kymmenelle koiralle on tehty ruumiinavaus. Kuudelta koiralta on löytynyt Providencia alcalifaciensis -bakteeria. Norjan kennelliitto on perunut kaikki kokeet, kilpailut ja näyttelyt maassa 16.9.2019 saakka. Norja ei myöskään lähetä edustusjoukkueita FCI:n kansainvälisiin mestaruuskilpailuihin.
Suomen Kennelliitto arvioi toistaiseksi asettamaansa koe-, kilpailu- ja näyttelykieltoa Norjassa asuville koirille uudelleen 16.9.2019 alkavalla viikolla.
Listaa on päivitetty keskiviikkona 11.9.2019 Norjan Kennelliiton päivittämillä tilannetiedoilla muun muassa Norjan eläinlääketieteellisen instituutin poissulkemista taudinaiheuttajista sekä Ruokaviraston tiedolla siitä, että Suomessa ei ole havaittu koirista toiseen tarttuvia tautiepidemioita. Koirien tautitilanne on Suomessa hyvä.
Listaa on päivitetty tiistaina 17.9.2019 Norjan Kennelliiton päivittämillä tilannetiedoilla tapahtumakiellon jatkumisesta sekä tiedoilla Suomen, Ruotsin ja Tanskan kennelliittojen tapahtumakielloissa Norjassa asuville koirille. Sivulle on päivitetty myös tietoa poissuljetuista taudinaiheuttajista.
Listaa on päivitetty tiistaina 17.9.2019 klo 16.00: Suomen Kennelliiton hallitus on päättänyt jatkaa Norjassa asuvien koirien koe-, kilpailu- ja näyttelykieltoa 30.9. saakka. Tilanne arvioidaan uudelleen ennen tätä ja tarvittaessa jo aiemmin, mikäli uutta tietoa ilmenee.
Listaa on päivitetty keskiviikkona 18.9.2019 täsmennetyllä tiedolla Norjan eläinlääkintäviranomaisten ohjeista sekä Norjan Kennelliitosta saadulla tiedolla siitä, mitä koiratapahtumia maassa voi järjestää suunnitelmien mukaisesti.
Listaa on päivitetty 24.9.2019 Norjan Kennelliitolta saadulla tiedolla. Kuolleita koiria on arviolta 43. Eläinlääkäreille lähetettyyn kyselyyn on 23.9.2019 saatu vastaukset 173 tautitapauksesta 1.8.2019 alkaen. Norjan Kennelliitto on aiemmin ilmoitettujen koemuotojen lisäksi päättänyt sallia myös linnunhaukkukokeiden, viiriäiskoirien metsästyskokeiden, spanielien metsästyskokeiden, noutajien taipumuskokeiden, noutajien B-kokeen (vain alokasluokka) sekä kanakoirakokeiden järjestämisen. Norjan Kennelliitto ei ole vielä muuttanut suositustaan siitä, että norjalaiset koirat eivät menisi ulkomaille koiratapahtumiin.
Listaa on päivitetty 26.9.2019: Ruokavirasto ilmoitti keskiviikkona 25.9.2019 peruneensa suosituksensa siitä, että koiria ei tuotaisi Norjasta Suomeen eikä koiria vietäisi Suomesta Norjaan. Saksan kennelliitto VDH on ilmoittanut kieltävänsä Norjasta saapuvien koirien osallistumisen Dortumundissa järjestettäviin Bundessieger- ja Herbstsieger 2019 -näyttelyihin.