Ihmisten jouluun kuuluu monenlaisia herkkuja, kukkia ja koristeita, jotka voivat olla koiralle vaarallisia. Uutenavuotena taas rakettien räiske ja välkkyvät valot saattavat kauhistuttaa nelijalkaisia ystäviä. Koirille yhdessäolo ja turvallisuuden tunne ovat joulunajan juhlapyhinä tärkeintä. Haluamme muistuttaa jokaista koiranomistajaa turvallisesta joulun ja uudenvuoden vietosta koiran kanssa. Ota vinkit talteen tästä uutisesta!

Joulukinkku ja suklaa eivät sovi koiralle

Monet haluaisivat antaa joulun herkkuja koiralle maisteltavaksi, mutta useat ihmisten jouluruoat voivat olla vaarallisia koiralle.

– Joulukinkkua ei sen suolaisuuden ja rasvaisuuden vuoksi kannata antaa koiralle, vaikka koira istuisi kanssasi odottamassa sen paistumista. Kinkun paistorasva on haitallista koiralle, sillä se voi pahimmillaan aiheuttaa haimatulehduksen, kertoo Kennelliiton eläinlääkäri Liisa Lilja-Maula.

Huolehdi myös, ettei koira pääse syömään kinkkuverkkoa, sillä se voi aiheuttaa hengenvaarallisen suolitukoksen. Kinkun tai siipikarjan luita ei myöskään pidä antaa koiralle. Luut voivat tukkia koiran suoliston tai terävät luunsirut jopa puhkaista suolen. 

– Joulun makeista herkuista tumma suklaa on koirille vaarallisimpien joukossa, joten suklaarasiat kannattaa siirtää pois koiran ulottuvilta. Mitä tummempaa suklaa on, sitä vaarallisempaa se on koiralle. Varsinkin pienelle koiralle jo vähäinenkin määrä tummaa suklaata voi pahimmillaan saada aikaan vakavan myrkytyksen, painottaa Lilja-Maula.

Suklaan aiheuttaman myrkytyksen oireet näkyvät ensimmäisten 4–24 tunnin kuluessa. Oireita ovat muun muassa oksentelu, tärinä, lisääntynyt virtsaaminen, vatsakivut sekä kouristelu.

– Pidä huoli, ettei ruokia jää paikkoihin, joista koira pääsee niihin käsiksi. Jos kuitenkin huomaat koiran syöneen sille kiellettyjä asioita tai koira tulee yllättäen huonovointiseksi, ole yhteydessä eläinlääkäriin. Päivystävien eläinlääkäreiden yhteystiedot ja aukioloajat on hyvä tarkistaa valmiiksi ennen joulun pyhiä, Lilja-Maula vinkkaa.

Koirille haitallisia ruoka-aineita ovat esimerkiksi:

  • kinkun paistorasva
  • makeiset
  • mausteiset ruoat
  • hiivaa tai soodaa sisältävät taikinat
  • suklaa (etenkin tumma suklaa)
  • macadamiapähkinä
  • viinirypäleet ja rusinat
  • ksylitoli
     

Kynttilät ja joulukukat pois koiran ulottuvilta

Kynttilät ja kuusi kannattaa sijoittaa niin, ettei koira pääse touhutessaan kaatamaan niitä. Joulukuusen voi rajata esimerkiksi kompostiverkolla. Etenkin nuoret koirat saattavat olla kiinnostuneita myös jouluvaloista, joten sähköjohdot on hyvä piilottaa koiran ulottumattomiin.

– Kiinnitä huomiota myös joulukukkiin, sillä monet perinteiset joulukukat ovat myrkyllisiä koiralle. Pennut ovat aikuisia koiria vallattomampia ja niiden touhuja kannattaa seurata tarkemmalla silmällä, muistuttaa eläinlääkäri Lilja-Maula.

Jos koira pääsee käsiksi myrkylliseen joulukukkaan, ole yhteydessä eläinlääkäriin.

Koirille myrkyllisiä joulukukkia ovat esimerkiksi:

  • joulutähti
  • hyasintti
  • amaryllis
  • jouluruusu
  • atsalea
  • tulppaani
  • marjakuusi
     

Yhdessäolo on paras lahja koiralle

Koirille yhdessäolo on tärkeintä, eivätkä ne kaipaa joululahjoja. Jos kuitenkin lahjan haluaa antaa, sen ei tarvitse olla syötävää tai leluja. Esimerkiksi kiireetön lenkki tai metsäretki ilahduttaa niin omistajaa kuin koiraakin. Myös uuden tempun opettelu voi toimia mukavana yhteisenä puuhana.

Koiralle voi tarjota tekemistä esimerkiksi piilottamalla koiran lempiherkkuja tai puuhastelemalla yhdessä aktivointipelin parissa. Koirille sopivia herkkuja tai puruluita löydät eläinkaupoista.

– Mikäli olet hankkinut koiralle oman joululahjan, kannattaa paketista jättää pois teipit, narut ja pussit, Lilja-Maula neuvoo.

Koska jouluna kotona voi olla koiralle paljon uutta ihmeteltävää, on myös hyvä huolehtia, että koiran oma tuttu ja turvallinen lepopaikka on saatavilla vilinän ja vilskeen keskellä.
 

Panosta turvallisuuteen uutenavuotena

Koiran turvallisuuden tunteen tarve korostuu uutenavuotena, sillä rakettien kovat äänet ja värikkäät valot voivat pelottaa monia koiria.

Kotona on hyvä elää mahdollisimman normaalisti ja tarjota koiralle tuttu ja turvallinen tila oleskeluun. Kotoinen taustahäly, kuten televisio tai musiikki voi auttaa pelokasta koiraa. Ikkunoiden eteen voi vetää verhot, jotta sisälle näkyy mahdollisimman vähän välkkyviä valoja. Huolehdi, että koira pääsee halutessaan piiloutumaan omaan turvalliseen tilaansa.

Koiran kanssa ulkoillessa on tärkeää keskittyä täysin koiraan. Kun koira pelästyy, voi pahimmassa tapauksessa päästä karkaamaan. Mahdollisen karkaamisen estämiseksi lenkeillä voikin mahdollisuuksien mukaan käyttää sekä kaulapantaa että valjaita. Kaulapantaan voi myös kiinnittää laatan, josta löytyy omistajan yhteystiedot. Älä ota koiraa mukaan katsomaan ilotulitusta, vaikka se ei vaikuttaisi pelkäävän raketteja ja niiden pauketta.

Jos koirasi pääsee karkaamaan, apua ja neuvoja tarjoavat esimerkiksi Etsijäkoiraliitto, Vainu Eläinetsijäkoirat ja Suomen etsijäkoirat. Tarkista omalla alueellasi toimivat järjestöt jo etukäteen.

Jos koirasi pelko on voimakasta, kannattaa sinun keskustella etukäteen eläinlääkärin kanssa, miten parhaiten voit auttaa koiraasi. Eläinlääkäri voi tarvittaessa määrätä koirallesi rauhoittavaa, ahdistuksen ja pelkoreaktion lieventämiseen tarkoitettua lääkettä.

Iloista ja turvallista joulua ja uuttavuotta kaikille!