Osallistu koirasi kanssa tutkimusprojektiin
Tältä sivulta löydät käynnissä olevia koirien terveyteen liittyviä tutkimuksia, jotka kaipaavat osallistujia.
Tältä sivulta löydät käynnissä olevia koirien terveyteen liittyviä tutkimuksia, jotka kaipaavat osallistujia.
Ikääntyvän koiran aivossa tapahtuu rappeumamuutoksia, jotka osin vastaavat ihmisten varhaisvaiheen Alzheimerin taudissa esiintyviä aivomuutoksia. Noin puolelle yli 8-vuotiaista koirista kehittyy aivon rappeumamuutoksia, mutta vain joka kolmannelle koiralle kehittyy dementialle tyypillisiä oireita. Projektin tavoitteena on selvittää mitkä aivomuutokset liittyvät koiran dementiaan, ja mitkä ovat ikääntymiseen liittyviä sivulöydöksiä. Tutkimme lopetettujen koirien aivokudosleikkeitä histologisesti. Tämän avulla voimme määritellä tautia tarkemmin ja ymmärtää siihen liittyviä tautimekanismeja. Tämä on edellytys sille, että tautia voidaan helpommin tunnistaa ja sen lääkitystä jatkossa kehittää.
Yli 8-vuotiaat, eri syistä Helsingin Yliopistollisessa Eläinsairaalassa lopetetut koirat voivat osallistua tutkimukseen. Tutkimus suoritetaan koiran lopetuksen jälkeen Helsingin Yliopiston Eläinlääketieteellisen tiedekunnan patologian osastolla, yhteistyössä Yliopistollisen eläinsairaalan kanssa.
Lisäksi keräämme koirien omistajalta tietoa koiran mahdollisista dementian oireista.
Kaiken rotuiset, yli 8-vuotiaat lopetukseen päätyvät koirat voivat osallistua. Tutkimus suoritetaan kokonaan koiran normaalin lopetuksen jälkeen, koiralle ei suoriteta ylimääräisiä toimenpiteitä elinaikana.
Tutkimukseen osallistutaan luovuttamalla lopetettu koira tutkimukseen ja vastaamalla kyselyyn sähköpostilinkin kautta tai puhelimitse.
Koira lopetetaan Yliopistollisessa Eläinsairaalassa omistajan kustannuksella (n. 150 euroa). Koiran yhteistuhkaus on tutkimuksen jälkeen ilmainen. Yksilötuhkaus tutkimuksen jälkeen on mahdollista, tällöin omistaja maksaa tuhkauksen.
Lisätietoja tutkimuksesta ja käytännön osallistumisesta antaa eläinlääkäri Linda Rasmus
linda.rasmus@helsinki.fi p. 050 3225157
Patologian osasto, Eläinlääketieteellinen tiedekunta, Helsingin Yliopisto
Kallonaukileita esiintyy yleisesti aikuisilla Chihuahuoilla, ja ne ovat suurempia ja monilukuisempia niillä koirilla, joilla on joko oireileva tai oireeton syringomyelia ja jotka ovat pienikokoisia. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää, esiintyykö kallonaukileita myös muissa syringomyelialle alttiissa tai pienikokoisissa roduissa.
Etsimme tutkimukseen kaikenikäisiä cavaliereja, griffoneita sekä alle 5kg painavia, kaikenrotuisia koiria, joilla on Chiari-tyyppiselle epämuodostumalle ja syringomyelialle tyypillisiä oireita, kuten pään rapsuttelua tai hankaamista, ilmarapsuttelua, vingahtelua tai muita kipuun liittyviä oireita, kuten esimerkiksi niskan kosketusarkuutta.
Lisäksi etsimme tutkimukseemme terveitä, vähintään 3 vuotta täyttäneitä cavaliereja, griffoneita sekä alle 5kg painavia, kaikenrotuisia koiria, joilla ei ole mitään edellä mainittuja oireita tai kroonisia sairauksia.
Mukaan mahtuu 25 cavalieria, 25 griffonia sekä 25 alle 5kg painavaa koiraa ja tutkimukset suoritetaan vuosien 2023-2024 aikana.
Tutkimukseen osallistuville koirille tehdään Yliopistollisessa eläinsairaalassa yleistutkimus sekä neurologinen tutkimus. Lisäksi ne nukutetaan pään ja kaularangan magneettikuvausta sekä pään viipalekuvausta varten. Oireilevien koirien tutkimus kustantaa noin 400 euroa ja oireettomien koirien noin 280 euroa. Kuvat soveltuvat lähetettäväksi Kennelliiton syringomyelialausuntoa varten.
Lisätietoja tutkimuksesta ja koirasi soveltuvuudesta tutkimukseen antaa
ELT, Dipl.ECVN (neurologia) Anna-Mariam Kiviranta, anna-mariam.kiviranta@helsinki.fi
Päivitetty tiedote 17.05.2023
Tutkimusta on laajennettu, tutkimusklinikoita lisätty, aikataulua päivitetty, potilasrekrytointi jatkuu.
Krooninen munuaisten vajaatoiminta on koirilla yleinen, vakava ja etenevä sairaus, jossa munuaisten toiminta heikkenee, johtaen vakaviin komplikaatioihin. Sairaus vaatii jatkuvaa seurantaa ja hoitoa hyvän hoitotasapainon ylläpitämiseksi. Tästä huolimatta sairauden pitkäaikaisennuste on yleensä huono. PetMeta Labsin tutkimuksessa selvitetään kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavilla koirilla esiintyviä aineenvaihdunnallisia muutoksia. Tutkimustulosten avulla pyritään kehittämään parempia työkaluja sairauden seurantaan, mahdollistaen aikaisemman hoidon aloituksen sairauden etenemisen hidastamiseksi ja vakavien komplikaatioiden välttämiseksi.
Tutkimus toteutetaan kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavien koirien normaalin hoitosuunnitelmansa mukaisilla kontrollikäynneillä ja tutkimusta varten koirista otetaan tutkimuskäynnillä lisäverinäyte. Osallistuessaan omistaja saa ilmaiseksi tutkimusta varten otettuja analyysejä koiransa terveydentilaan liittyen.
Tutkimukseen soveltuvat koirat, näytteenottoaika- ja paikat
Tutkimukseen pyritään ottamaan mukaan noin 200 kaiken ikäistä ja rotuista kroonista munuaisten vajaatoimintaa sairastavaa koiraa, joista 50–70 koiralla sairauden taso on kohtalainen tai vakava (IRIS taso 3-4). Tutkimukseen valittavilla koirilla ei saa olla muita merkittäviä sisäelinsairauksia. Yksittäisten koirien seuranta-ajat kestävät kaksi vuotta ensimmäisestä tutkimuskäynnistä lähtien. Tutkimukseen voi osallistua Yliopistollisessa Eläinsairaalassa ja useilla soveltuvilla Evidensia-klinikoilla. Ota yhteyttä tutkimushoitajaan varmistaaksesi mahdollisuus osallistua omalla klinikallasi.
Tutkimusrekrytointi on käynnissä syksyyn 2023 asti, tai kunnes osallistujia on riittävästi. Tutkimuskäynnit kestävät kokonaisuudessaan reilun 3 vuoden ajan arviolta noin syksyn 2025 loppuun saakka, mutta tutkimuksen luonteesta johtuen tutkimuksen aikataulu voi muuttua.
Lisätietoja: https://petmetalabs.com/munuaiset
Yhteystiedot:
Yliopistollinen Eläinsairaala: koiramunuaisprojekti@helsinki.fi
Emilia Gordin, ELL, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri
Thomas Spillmann, Prof, DiplECVIM, vastuullinen henkilö Yliopistollisessa eläinsairaalassa
Evidensia:
Laura Parikka, tutkimushoitaja, laura.parikka@evidensia.fi
Mirja Kaimio, ELT, pieneläinsairauksien erikoiseläinlääkäri, vastuullinen henkilö Evidensiassa
Mevet:
Jutta Puomio, ELL, jutta.puomio@omaelainklinikka.fi
PetMeta Labs Oy: info@petmetalabs.com, +358442736333 (klo 9–15)
Claudia Ottka, ELL, tutkimuksen yhteyshenkilö
Hannes Lohi, Prof, FT, tutkimuksen vastuullinen tutkija