Koronavirus ei rajoita yhteistä aikaa koiran kanssa
Alkuvuodesta Kiinasta levinnyt uusi COVID-19-koronavirus asetti koko maailman uuteen tilanteeseen. Koiraharrastuksessa se lopettaa epidemiauhan ajaksi järjestäytyneen harrastamisen, mutta voi samanaikaisesti lähentää monia koiranomistajia koiriinsa ja syventää omaa harrastamista.
Kennelliiton hallitus joutui viime viikolla kevään koiraharrastustapahtumia koskevia päätöksiä tehdessään punnitsemaan tilannetta usealta eri kannalta. Nyt tiedämme, että teimme oikeita päätöksiä, vaikka emme vielä tuolloinen tienneet kaikkea sitä, mitä me nyt tiedämme. Punaisena lankana meillä oli kaikkien koiraharrastuksessa mukana olevien ihmisten terveys ja turvallisuus. Näitä emme voi missään tilanteessa vaarantaa.
Tilannetta punnittuamme päätimme 12. maaliskuuta perua kaikki koiraharrastustapahtumat toukokuun loppuun saakka. Kaverikoirien ja lukukoirien kevään vierailut ja osallistuminen yleisötapahtumiin jäivät myös tauolle.
Koronavirustilanne vaikuttaa myös Kennelliiton ja sen jäsenyhdistysten järjestämiin koulutuksiin ja muihin tapahtumiin. Monia tilaisuuksia on peruttu keväältä, samoin kesäkuun nuorisoleiri. Kennelliiton kevätvaltuuston kokous ja valtuustoseminaari siirtyvät toukokuun lopusta myöhemmin pidettäväksi .
*****
Ymmärrettävästi koiraharrastustapahtumien peruminen ja siirtäminen aiheuttaa niitä järjestäville koiraharrastusyhdistyksille ylimääräistä työtä ja kustannuksia. Taloudellisia menetyksiä koituu myös niille, jotka ovat odottaneet innolla tulevaa harrastuskautta ja ilmoittautuneet kevään tapahtumiin. Kun koiranäyttelyä ei voida ylitsepääsemättömästä niin sanotusta force majeure -syystä järjestää, ei myöskään sen ilmoittautumismaksua näyttelysääntöjen mukaan tarvitse palauttaa. On kuitenkin kohtuullista, että järjestäjät maksavat ainakin osan ilmoittautumismaksuista ilmoittautuneille, jos se suinkin on mahdollista.
Päätimme Kennelliiton hallituksessa eilen, 17. maaliskuuta suositella näyttelytoimikunnille, että kun näyttelyn kulut on selvitetty, palauttavat näyttelytoimikunnat näyttelyihin ilmoittautuneille koirakohtaisen ilmoittautumismaksun vähennettyään siitä jo suoritetut kulut.
*****
Kevät on kasvattajien pentusuunnitelmien toteutumisen aikaa. Meillä Suomessa koiranpentuja ei teetetä aivan tuosta vain. Kaikkiaan 141 koirarotua kuuluu perinnöllisten vikojen ja sairauksien vastustamisohjelmaan eli PEVISAan. Se tarkoittaa sitä, että pentuja voi teettää vain, jos vanhemmat täyttävät jalostusehdot. Useilla koiraroduilla vaaditaan PEVISAssa koiran käyttäytymiseen liittyviä koe- tai testaustuloksia. Näitä tuloksia ei ole kevään aikana mahdollista saada. Koronavirustilanne voi vaikuttaa myös siihen, pystytäänkö PEVISAssa vaaditut terveystutkimukset tekemään suunnitellussa aikataulussa.
Kennelliiton hallitus virtaviivaisti eilisessä kokouksessaan toimikuntien päätöksentekoa poikkeusaikana. Kennelliiton toiminnanjohtaja ja toimikuntien puheenjohtajat voivat päättää määräaikoihin liittyvistä kysymyksistä, joita Kennelliiton toimistoon tulee nyt paljon. Yksi näistä on PEVISA-vaatimusten soveltamisen poikkeusajan menettelyohjeet, joista tiedotimme tänään.
Muitakin määräaikoihin ja käytännön asioihin liittyviä päätöksiä on tarpeen tehdä koronavirustilanteen kehittyessä. Kokoamme tietoa koronavirustilanteesta ja sen johdosta tehdyistä päätöksistä Kennelliiton verkkosivuille Kysymyksiä ja vastauksia COVID-19-koronaviruksesta otsikon alle.
*****
Kun elämäämme rajoitetaan nyt monin eri tavoin, niin yhtä asiaa meiltä ei viedä. Noin joka neljännessä suomalaistaloudessa on lemmikki, ja usein se on koira. Sen kanssa harrastaminen omassa lähipiirissä on edelleenkin sallittua, ja jopa hyvin toivottavaa.
Meidän nyt eristäytyessä omille ”reviireillemme” koronaviruksen jyllätessä, on tilanne uusi myös ihmisen parhaalle ystävälle. Jos työelämän tai harrastamisen kiireet ovat vieneet aikaa pois yhdessäolosta koiran kanssa, niin nyt siihen on hyvin aikaa. Koirakaverit nauttivat säännöllisistä lenkeistä, aktivoimisesta ja kevään tulon seurannasta. Monella kasvattajalla on pentulaatikossa kasvamassa uusi sukupolvi nelijalkaisia kavereita.
Koronavirustilanne pakottaa meidät pysähtymään ja miettimään sitä, mikä elämässä on tärkeää, ja mihin me aikamme käytämme. Käytetään se viisaasti, uutta rakentaen ja tulevaisuuteen katsoen.