Maakuntauudistuksen kaatuminen ratkaisi samalla sen, että vuosia valmisteltu esitys eläinten hyvinvointilaiksi raukesi. Eläinsuojelulain uudistuksen siirtyminen jälleen eteenpäin korostaa entisestään koirien lakisääteisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin toteuttamisen tärkeyttä, näkee Suomen Kennelliitto.
– On todella valitettavaa, että Suomen eläinsuojelulainsäädäntö jää edelleen laahaamaan vuodessa 1996. Pohjatyöt on kuitenkin tehty huolella ja laajasti, ja nyt avautuu mahdollisuus korjata rauenneeseen esitykseen jääneitä ristiriitaisuuksia. Kennelliitto pitää äärimmäisen tärkeänä, että myös tuleva hallitus hyödyntää eläinsuojelulain uudistuksen valmistelussa koira-alan asiantuntemusta ja vie uudistuksen loppuun asti, painottaa Suomen Kennelliiton hallituksen puheenjohtaja Harri Lehkonen.
Maa- ja metsätalousministeriö julkaisi helmikuussa selvityksen virallisen koira- ja kissarekisterin perustamisesta Suomeen. Ministeriö linjasi, että koirien tunnistusmerkintä ja rekisteröinti lisätään eläinten tunnistamislainsäädäntöön ja koirarekisterin valmistelua koskeva lainsäädäntötyö alkaa jo tänä vuonna.
– Nyt kun eläinsuojelulakia ei saatu uudistettua, on koirien hyvinvoinnin ja yhteiskunnallisen turvallisuuden kannalta entistäkin tärkeämpää, että tunnistusmerkintä ja rekisteröinti ulotetaan koskemaan kaikkia koiria viivytyksettä. Koirien lakisääteisellä rekisteröinnillä ja tunnistusmerkinnällä on laaja kannatus, joten tulevasta hallituspohjasta riippumatta riittävä tahtotila tulisi olla, Lehkonen sanoo.
Suomen Kennelliitto on aktiivisesti vaikuttanut eläinsuojelulain uudistuksen valmisteluun ja tulee tekemään näin jatkossakin. Lakisääteisen tunnistusmerkinnän ja rekisteröinnin ohella Kennelliitto on kiinnittänyt huomiota siihen, että lainsäädännön on tuettava vastuullista koirankasvatusta ja -omistamista.
Kennelliitto julkaisi helmikuussa tavoitteensa seuraavalle hallituskaudelle. Voit lukea ne täältä.
Lisätietoja:
Harri Lehkonen
hallituksen puheenjohtaja, Suomen Kennelliitto ry
harri.lehkonen@kennelliitto.fi
050 329 2188