Kennelliiton hallitus päätti 3.10.2024 kokouksessaan muun muassa tottelevaisuuskokeiden valionarvojen uusista lyhenteistä, roturisteytysprojektista, uudesta järjestöosaston päälliköstä ja Lääkeohjeen päivityksestä. Lisäksi hallitus linjasi, että Kennelliitto ei halua pakollisia pikkupentuluokkia kansainvälisiin koiranäyttelyihin.
Alla on esitetty jäsenjärjestöjä olennaisimmin koskevat kokouspöytäkirjan asiat.
Kennelliiton hallitus päätti Suomen Palveluskoiraliitto ry:n esityksestä päivittää tottelevaisuuskokeiden valionarvoille uudet lyhenteet. Tottelevaisuuskokeiden valionarvosääntöjä muutettiin vuonna 2023 niin, että tottelevaisuusvalion arvon voi saavuttaa voittajaluokan tuloksilla. Erikoisvoittajaluokan tulosten perusteella voi saavuttaa erikoistottelevaisuusvalion arvon.
Uusilla lyhenteillä halutaan selkeyttää kahden valionarvon erottelua ja yhtenäistää lyhenteet muiden Palveluskoiraliiton valionarvojen kanssa.
Uudet lyhenteet ovat:
Vanha FI TVA -lyhenne jää niille koirille, joille valionarvo on myönnetty kolmen erikoisvoittajaluokan tuloksen perusteella ennen voittajaluokan valioitumismahdollisuuden voimaantuloa, eli ennen 28.5.2023.
Lisäksi hallitus päätti, että uusien valionarvosääntöjen mukaisesti myönnetyt ja jo kirjatut tottelevaisuusvalion sekä erikoistottelevaisuusvalion valionarvolyhenteet korjataan Kennelliiton jalostustietokantaan takautuvasti.
FCI:n yleiskokous päätti maaliskuussa 2024, että pikkupentuluokat ja pentuluokat ovat pakollisia kansainvälisissä näyttelyissä 1.7.2024 alkaen. Lisäksi kokouksessa päätettiin, että myös pennuille jaetaan titteleitä arvonäyttelyissä. Pikkupentuluokissa ei olisi alaikärajaa, vaan pennun voisi tuoda näyttelyyn heti, kun sen rokotukset olisivat näyttelyn vaatimusten mukaiset.
Norjan Kennelliitto on lähettänyt FCI:lle kirjelmän, jossa FCI:tä pyydetään harkitsemaan uudelleen pentuluokkien pakollisuutta. Perusteluissa painotetaan erityisesti eläinten hyvinvointia.
Asiaa käsiteltiin näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunnan esityksestä Kennelliiton hallituksen nimittämässä koirien hyvinvointityöryhmässä, joka päätyi Norjan lailla vastustamaan esitystä. Koirien hyvinvointityöryhmä perustelee päätöstään muun muassa näin:
”Nuorten pentujen altistaminen tilanteisiin, joihin niitä ei mahdollisesti ole totutettu etukäteen, voi olla hyvin haitallista pentujen kehitykselle ja aiheuttaa pennuille voimakasta ja pitkäaikaisia negatiivia vaikutuksia. Suomessa kansainväliset näyttelyt voivat olla hyvinkin suuria, jolloin tuhansia koiria kokoontuu sisätiloihin. Pennun totuttaminen vastaavaan tilanteeseen ennen näyttelyä on erittäin tärkeää. Nuorten pentujen kohdalla mahdollisuutta tähän ei välttämättä ole. Siksi pikkupentuluokka on mielestämme mahdollisesti jopa haitallinen pennuille.”
Hallitus päätti näyttely- ja ulkomuototuomaritoimikunnan esityksestä, että Suomen Kennelliitto lähestyy FCI:tä ja esittää seuraavaa:
Hallitus päätti, että suomalaiset leonberginkoirat pääsevät mukaan kansainväliseen roturisteytysprojektiin. Roturisteytysprojektissa pyritän lisäämään rodun terveyttä ja monimuotoisuutta risteyttämällä rotuun suunnitelmallisesti muidenkin koirarotujen geenejä.
Aiheesta voi lukea tarkemmin erillisestä uutisesta.
Kennelliiton hallitus päätti jalostustieteellisen toimikunnan esityksestä, että tietyiltä roduilta poistetaan mahdollisuus tilata ja saada Kennelliiton olkanivelen osteokondroosilausunto 1.11.2024 alkaen. Syynä on se, että osteokondroosia ei esiinny monilla matalaraajaisilla roduilla olkanivelen ensisijaisena sairautena, ja siksi sen röntgenseulonta antaa väärän kuvan niiden olkanivelterveydestä.
Aiheesta voi lukea tarkemmin erillisestä uutisesta.
Kennelliiton antidopingsäännöissä sanotaan, että koiran suorituskykyyn ei saa vaikuttaa puuduttavien sekä kipua ja tulehdusoireita poistavien lääkkeiden ja aineiden tai muiden keinotekoisten toimenpiteiden avulla. Huippukylmähoito on hoitotoimenpide, jolla voidaan vaikuttaa koiran suorituskykyyn.
Hallitus katsoo, että huippukylmähoito on suorituskykyyn vaikuttava toimenpide ja ei ole sallittua. Linjaus päivitetään antidopingohjeeseen.
Lisäksi hallitus päätti, että tramadoli (vaikuttava aine tramadolihydrokloridi, esim. Tramvetol 50 mg) lisätään Kennelliiton Lääkeohjeeseen 28 vrk. varoajalla. Tramadoli on keskushermostoon vaikuttava kipulääke (opioidi), jota käytetään koirille yleensä voimakkaaseen kipuun sekä pehmytkudoksen sekä tuki- ja liikuntaelinten lievän akuutin ja kroonisen kivun hoitoon.
Hallitus päätti valita toiminnanjohtajan esityksestä Kennelliiton järjestöosaston osastopäälliköksi liiton jalostustieteellisen toimikunnan esittelijä-sihteeri Kaisa Goldin.
Aiheesta voi lukea tarkemmin erillisestä uutisesta.
Hallitus nimesi seuraavat alueelliset toimijat:
Lisäksi Kennelliiton nuorisotoimikunta nimesi Tarja Rousun Lapin kennelpiirin nuorisokoordinaattoriksi.
Hallitus päätti seuraavista tuomarioikeuksista:
Hallitus valitsi Kennelliiton edustajaksi pohjoismaisen kennelunionin (Nordic Kennel Union) metsästyskoiratoimikuntaan kaudelle 2025–2027 Jukka Immosen.
Hallitus päätti hyväksyä Estrelanvuoristokoirat ry:n rotuyhdistykseksi. Lisäksi hallitus päätti, että Estrelanvuoristokoirat ry voi hakea erikoisnäyttelyä vuodelle 2026.
Lisäksi hallitus hyväksyi muita uusia jäsenyhdistyksiä:
Tervetuloa mukaan Kennelliittoon!
Kennelliiton hallituksen seuraava kokous järjestetään valtuustoviikonlopun alla 22.11.2024 Helsingin Hanasaaressa.